Festen var allerede i gang da vi ankom borettslaget i Marcus Thranes gate på Torshov i Oslo lørdag 22. august klokken 16:00. Gården var fint pyntet med fargerike krittegninger, dekkede bord, og et nydelig epletre dekorert med papirlanterner og lys.

Marcus Thranes gate 8-20 Borettslag hadde virkelig dekket opp til jubileumsfest. På veggbanneret, som møtte oss ved inngangspartiet, sto navn som DJ Syltetøivind, Fabian Stang, Tina Refsnes og The Northern Belle, og vi ble straks nysgjerrige på hvordan disse navnene hadde funnet veien inn til akkurat denne bakgården i dag. Vi tok med oss blokka og gikk en liten runde for å finne ut mer.

Tekst og foto: Kim Fagervold
28.08.2015

Festen

Hvem har tatt initiativet til festen?

«Det startet vel egentlig i fjor da styret fant ut at bygget ble 100 år i år. Så vi tok det opp på generalforsamlingen tidligere i år. Vi ba om frivillige til en festkomité, og derfra har ballen rullet. Det var opprinnelig fire som ville være med i komiteen. Styret har kommet med etter hvert» forteller styreleder Kine Smørdal Olsen. 

Hvorfor denne rammen med grafitti- kunstneren og annen opptreden. Er det noen med tilknytning til gården?

Kieran Hill, medlem i festkomitéen, forteller: «Da jeg flyttet hit var det ikke noe som skjedde i denne bakgården. Jeg følte det var et sted som manglet noe for barn, eller et sted å være, det var gress, men jeg tenkte at vi kan gjøre denne bygården her så bra som mulig. Jeg burde egentlig ha tilbudt meg å i sitte i styret, noe jeg ikke gjorde. Så jeg tenkte på denne festen og så min mulighet til å få laget grafittikunst for anledningen. Inspirasjonen min var kultursenteret Blå i Oslo, jeg vil få deg til å kjenne Akerselva i kroppen når du er her. Jeg jobber sammen med kunstneren Kenny Smith, og spurte om han ville bli med på prosjektet, noe han sa ja til. Vi kastet mye ball i løpet av sommeren, men det er i løpet av de siste ukene ting har kommet skikkelig på plass. Jeg lurte også på hvordan vi skulle gjøre denne festen best mulig, få den til å bli en tradisjon, slik at vi kan lage en bakgårdsfestival på sikt.

Jeg kontaktet Fredrik Ritcher i Vestkyst Records, og han gikk gjennom listen sin, og da kom Tina Refsnes og The Northern Belle opp. Jeg fikk nesten litt angst ettersom de akkurat har spilt på Øyafestivalen og er store band. Med Fabian Stang og band på plass var det lettere å invitere folk. Bandene stiller opp gratis og syntes initiativet var gøy, og etter at folk i borettslaget har sett utviklingen i bakgården, har det vært folk i gården hver kveld.»

 

Jeg lurte også på hvordan vi skulle gjøre denne festen best mulig, få den til å bli en tradisjon, slik at vi kan lage en bakgårdsfestival på sikt Kieran Hill, medlem i festkomitéen

Nabolaget virker meget velvillig med tilskudd både fra Strøm-Larsen og Rema 1000. Hva har du gjort for å få til dette?

Kieran Hill forklarer: «Jeg har også vært selger før og tok kontakt med nærbutikken Rema 1000. Da bidro de med indrefilet til 2500 kroner. Jeg snakket også med Strøm Larsen; fem kilo pølser, ikke noe problem. Nille har også gitt oss  rabatter, og det virker som om folk syns det er gøy å ha engasjerte folk rundt seg, og at det er bra at det skjer noe, men folk er litt redde for å sette i gang. Ved å gjøre noe, så skjer det noe. Vi har jo også fått hjelp av dere i (Usbls Miljøfond, red. anm.), så selv om vi har brukt litt penger, får vi tilbake en del av utgiftene.»

Historisk fra gården

Hvem bor i borettslaget? Eldre, yngre?

«Det er stort sett yngre, vi har noen få barnefamilier med små barn, ellers unge par eller single», sier Elhor Jarrari som har bodd i gården siden den var kommunal.

Hvordan var det her da du flyttet inn?

«Det eneste jeg husker er elendighet, jeg fikk sjokk da jeg skulle hit for å se leiligheten. Det var ren slum, for å si det mildt. Masse søppel og svære containere. To stykker, en i hver ende, og så var det fullt av narkomane. Det var tre barnefamilier som bodde her før meg, det var da det var kommunalt.»

Hvordan trives du i borettslaget nå?

«Kjempefint, veldig herlig å være her, veldig mange hyggelige naboer, rolige, selv om de er litt festlige naboer, men det er lov. Det er bare fint nå. Vi har det veldig bra. Ting er på plass. Veldig trygt her nå.»

Ordfører Fabian Stang, hva fikk deg til å stille opp på nettopp dette arrangementet?

«Jeg ble invitert og syntes dette var et positivt tiltak. Slike tilstelninger er veldig hyggelig å bli invitert til, og jeg stiller opp når jeg har anledning.»

Får du mange slike henvendelser?

«Det skjer jo utrolig mye i Oslo, så det er klart at jeg får mange tilbud om å være med på spennende ting, og da syns jeg det er hyggelig både å være med på store og små begivenheter. At folk bryr seg om nærområdet sitt, setter jeg veldig stor pris på, så da er det ekstra hyggelig å være med», forteller ordføreren.