Pusse opp? Slik redder dere forholdet!

Ikke ødelegg forholdet med oppussing. Samlivsekspertens beste tips guider dere et godt stykke på veien slik at kjærligheten lever - også etter at prosjektet er ferdig.

Tekst: Tommy Halvorsen Foto: Nordisk film

Det er en kjent sak at oppussing kan tære på parforholdet. Ingen overraskelse at det også er et hett og hyppig tema i terapirommet. Til par- og familieterapeut Kate Elin Søyland ved Åpen Dialog, kommer par som forteller at siste års oppussing har gått utover forholdet, og par som står med begge beina planta i malingsspannet og ønsker råd for å overleve restaureringen. 

Er du en perfeksjonist?

Når vi skal samarbeide trår gjerne forskjeller tydeligere frem.
– Kanskje er partneren perfeksjonist, mens du er mer opptatt av at det må bli fortgang i prosjektet, sier Søyland. Noen ganger skal det ikke mer til før en maler fanden på veggen og problemene vokser seg høyere enn nye Usbl-boligblokker.
– Det hjelper heller ikke at atferden vår er automatisert. Vi har en tendens til å gjøre det samme som sist, med andre ord gå i de samme fellene, påpeker hun.

Hør på hverandre 

En del mennesker synes det er vanskelig å prate om følelser. Slike personer vil heller klage på partnerens oppussingsarbeid: «Dette ser ikke ut!» Og: «Har du ikke kommet lenger!», heller enn å sette ord på sine følelser og behov. Det er med andre ord ikke alltid det handler om fargen på veggen. 

– Et hjem skal vi trives i, så det er viktig at begge blir hørt. Da blir vi også mer medgjørlige, tipser eksperten.

Er du ikke Usbl-medlem? Meld deg inn nå og spar penger på oppussig!

Snakk sammen! 

Gjør oppussingen til et prosjekt begge føler eierskap til. Snakk for all del sammen før sinne og frustrasjon dukker opp bak strietapetet!
– Dersom dere har tidligere oppussingsprosjekter i erfaringsbanken, kan det være lurt å starte med et tilbakeblikk. Hva er deres sterke sider? Hvor er dere svake? Hva kan dere gjøre for å unngå å gå i de samme fellene igjen? Lær av historien, og bruk litt tid på å avklare forventninger og behov. Mange glemmer dette og gyver rett på prosjektet mens energien er på topp. Det kan også være lurt å bli enige om noen felles rammer, både i kroner og tid, så unngår dere at alt står og blør mens parforholdet og romantikken blir skadelidende, råder Søyland.

Ta pauser og lag kjøreregler

Det er fort gjort å tro at alt skal gå raskere enn det gjør i virkeligheten. Sett opp en skriftlig plan og husk at oppussing tar tid. Bli enige om kjøreregler som kan gjøre oppussingen lystbetont. Gi også rom for kjærlighet i prosessen.

– Husk å kose dere og nyte hverandre underveis. Mange sliter med dårlig samvittighet om de for eksempel tar pauser. Dårlig samvittighet er aldri bra for romantikken. Bli enige om én dag i uka der det er forbudt å ta i hammer og malerkost. Bruk dagen til å slappe av, og finn gjerne på noe hyggelig utenfor husets vegger, sier Søyland.

Eller hva med å overraske kjæresten med spontan piknik på gråpapiret i stua? Gjør det enkelt: Bestill take away på døra og sprett en flaske rødvin. Sjansen er stor for at dere tapetserer rommet med lidenskap etterpå.  Ta vare på forholdet mens dere pusser opp.

Ekspertens fem tips
  • Pusse opp flere rom? Ta en pause på minst én uke mellom hvert rom, slik at dere rekker å hente dere inn igjen.
  • God takhøyde er viktig – ikke bare i boligen, men dere i mellom. Gi hverandre komplimenter og positive tilbakemeldinger på arbeidet dere gjør. Styr unna «finn fem feil-fella».
  • Unngå å gå i forsvar hver gang den andre sier noe. Konstruktiv kritikk kan du faktisk lære noe av. Snakk om det dere gjør og lærer underveis, og hvordan dere kan bruke dette i parforholdet også etter at oppussingen er ferdig.
  • Uenige om farger eller andre løsninger? Det er ikke rettferdig at den som er sterkest verbalt skal få viljen sin hver eneste gang. Finn heller to–tre farger som begge liker og trekk lodd. Dere kan også innrede hvert deres rom.
  • Lei inn en interiørarkitekt som kan lytte til deres ønsker og behov, og komme med løsningsforslag. Låser det seg helt, bestill en terapitime, råder Kate Elin Søyland. 

Og har noen en dårlig dag underveis, husk dette: Du sparkler ikke en som ligger nede!