Vi har valgt en knippe bøker fra områder der Usbl er representert, en historisk roman om en stor skikkelse innen boligbygging og arkitektur, en kriminalroman og til slutt tre håndbøker om vidt forskjellige temaer.


Omtalt av: Liv Ulveseth
07.12.2015

Handywoman

Slik fikser du ting selv

Av Kjersti Bergesen
Kagge forlag 2015
399 kroner

Det dukker fra tid til annen opp handybøker for kvinner, så denne er i så måte ikke veldig original. Men forfatteren Kjersti Bergesen, kjent fra flere TV-programmer som Tid for hage, Tid for mat, Tid for hjem er ikke bare praktisk, hun er en inspirerende forteller.

Hun hjelper deg dessuten til å spare penger med tips om hvordan du lett kan regne ut hvor mye maling, gulv eller stoff du trenger til områdene du vil pusse opp. Du får en fin oversikt over verktøy du må ha, bør ha og kjekt å ha. Her finner du tips om hvordan å sy alt fra glidelås til gardiner. Det er nesten som man klør i fingrene på å ta fatt på noen praktisk etter bare å ha bladd litt i boka til Bergesen.

Boka er fint illustrert, lettlest og full av praktiske tegninger som illustrerer hvordan du bør tapetsere, behandler treverk, blir kvitt uønskede dyr som mus mm. Her er det meste ivaretatt på en lettforståelig måte, selv for en uøvd og direkte upraktisk person. Men som forfatteren også sier: ingen er født praktiske, det er noe du må øve deg på å bli. Så kjøpe boka og gå i gang, eller gi den til noen andre som burde. Her er det penger å spare og nye hobbyer å starte.


Bål

For all slags vær og terreng 

Thomas Svardal
Kagge forlag 2015
399 kroner

For et par år siden kom boka Ved og tok verden med storm. Her kommer boka om bål. Den handler jo til dels også om ved, for bålmateriale er jo som oftest ved. Og som vi kommer frem til i denne boka, så er heller ikke et bål bare et bål, hevder forfatter og bålentusiast Thomas Svardal. 

Det finns utallige bålvarianter til bruk under alle forhold. Du lærer nye måter å tenne bål på, boka inneholder enkle trinn - for- trinn- instruksjoner om hvordan å tenne 200 ulike båltyper. Du lærer å ferdes i skog og mark, hvor og hvordan du skal finne ved og hvordan de ulike tresortene brenner. Så er det heller ikke bare å tenne opp et bål, du skal vite hvor du skal plassere det i forhold til terreng, og vindretninger. Om det er sommer eller vinter spiller også inn på hvordan bålet bør bygges. Det er altså mer ved bålet enn man først skulle tro. Skal det tjene som lys, varmekilde, kokeapparat? Muligheten er mange og antagelig finner vi de fleste bruksområdene uttalt og behandlet her. 

Boka er rikt illustrert med bilder av ulike bål, og hva er da mer naturlig enn å ta med et siste kapittel om hvordan å ta gode bilder av bål. Her er svært mye nyttig viten for den som ferdes i skog og mark. 


Knuteboka

Skikk og bruk – 88 livsviktige knuter, stikk og knop

Johan J. Petersen
Kagge forlag 2015
399 kroner

Trodde du at en knute er en knute, og at det er det samme hvilken du benytter deg av, tar du grundig feil. Her er boka som forteller det meste om knuter, og det på en særdeles lettforståelig og forklarende måte.

Boka gir oss innblikk i knutehistorikk, vi lærer de viktigste knutene og får intervjuer med knutebrukere i hverdagen; fjellklatrere, seilere, fiskere, kirurger. Alle disse er avhengig av å bruke riktige knuter til sine formål. Her nytter det ikke å sluntre unna.

Boka er illustrert med en rekke tegninger av ulike knutetyper, og selve omslaget er en knuteplakat du kan henge opp et dertil passende sted.

Vi får dessuten vite at det ikke er viktig å kunne all verdens knuter, men de du lærer deg, bør du kunne godt. I grunnprinsippet er det fem knutefamilier som kan løse neste alle situasjoner, sier forfatteren Johan J. Petersen. Han burde vite hva han snakker om, for han har seilt jorda rundt, vært både i Arktis og Antarktis, over fjellet med kite og er blant annet redningsmann, skipper og instruktør i Redningsselskapet. 

Les og lær, her er det mye å hente for alle. 


Han forandret Oslo

Frode Rinnan – arkitekt og byplanlegger

Gaidaros forlag
480 kroner
Du får 80 kroner i rabatt ved å kjøpe boka direkte fra forfatteren. Send e-post til sekne@online.no.

Frode Rinnan var Arbeiderbevegelsens hoffdesigner og strateg, han var etterkrigstidens mektigste byarkitekt og leder kampen for sosial boligbygging, var OBOS` sjefsarkitekt og regnes som Lambertseters far, men sto også bak drabantbyene på Østensjø, Manglerud og Oppsal, i tillegg til at han var sjefsarkitekt for vinter-OL i 1952.

Flere store anlegg bærer også hans signatur som Frognerbadet og Njårdhallen, Holmenkollbakken (formet som Rinnans gitar), Jordal Amfi, Bislett stadion, Rinnans signatur er på alt sammen. Denne boka handler om hele hans liv og virke og er derfor en stor og detaljert bok med mange historiske bilder av mannen som også ble omtalt som arkitektkjendis og politisk rebell.

Rinnan var på toppen av sin karriere i 1963. Da var han president i Norske arkitekters Landsforbund, byplanrådet, fasaderådet og satt i bystyret for Arbeiderpartiet. Han var med på å bygge opp både Husbanken og boligsamvirket og hadde som mål å bygge lav, men kvalitetsmessig god bebyggelse utenfor sentrum, i forstedene som han kalte det.

Det er derfor en meget fascinerende og interessant historisk person forfatter Ivar Sekne beskriver i sin veldokumenterte og medrivende bok om Frode Rinnan. Her får du både personbeskrivelse og Oslohistorie i rikt monn. En god investering der du får arkitekturhistorie, Oslohistorie, biografi og bolighistorie mellom to permer. Velskrevet er den også.


Oslos elleve byer 

Historien om en byutvikling

Leif Gjerland
Dreyer forlag 2015
329 kroner

Osloforfatter Leif Gjerland er nå ute med sin åttende bok om Oslo. Også denne gangen behandler han historien på en leken og munter måte, så her er det bare å gi seg leken i vold og lete frem de elleve byene; Middelalder-, renessanse-, arbeider- , lys- og luft-, drabant-, monster-, rehabiliterings-, endrings-, borgerbyen, samt hoved- og forstaden.

Noen av byene knytter Gjerland til en epoke, andre med har blitt til på grunn av geografiske endringer. Og som alltid får du tips om hvor du kan finne spor etter den opprinnelige byen. I denne boka stiller han spørsmål om hva det var som utløste endringene.

Boka er rikt illustrert med både reelle og fiktive landskaper, Gjerland klipper og limer der han føler behov for det. Resultatet anskueliggjør det som kunne ha vært og det som kan komme. Du tror kanskje det er nok bøker om Oslo? Med Gjerlands originale vinkler å behandle og se verden på, er det bare å gi seg i kast med den åttende boka. Like informativ og festlig som de andre. Og har du ikke lest de andre sju, gjør det ingenting. Denne står helt fint alene. Anbefales til den Oslo - og historieinteresserte. Og den lekne leser. 


Nittedal

Kommunen med den grønne dalen

Kai Jensen
Utgitt av Galleri Kai Jensen (eget forlag) 2015
429 kroner på Ark Stovner og Strømmen, og Norli Grorud og Nittedal.
498 kroner inkludert frakt på Kai Jensens hjemmeside.


Dette er noe så sjeldent som en bok om Nittedal og Hakadal, om gårdene, naturen og historien med kart, tegninger, og ikke minst, fantastiske bilder fra et område med et unikt kulturlandskap og et viktig leveområde for fugler, insekter, fisker og andre mer eksotiske innslag i naturen som otere og flaggermus. 

Du får tips om kajakkpadling med familievennlige partier, eventyr-skoger og vår nære villmark. I tillegg inneholder boka en omtale av kjente kunstnere som har satt sitt preg på området, som Alf Prøysen og tegner og illustratør Borghild Ruud. 

Samtlige gårder i området er omtalt og plassert på kartet, bokstavelig talt. Til slutt i boka finner vi litt fremtidsomtale av nytt kulturhus og kirke.

Forfatteren, Kai Jensen, har vunnet flere internasjonale priser for naturfotoene sine. Har er fra Åneby og driver Galleri Kai Jensen med kurs og salgsutstillinger. Det kan være vel verdt å ta en tur dit også.

Boka kan på alle måter anbefales til alle som har interesse for området og/eller er interessert i naturfotografering og er en flott, stilig og interessant gavebok i breddeformat.


Nordmarkshistorier

Sverre Grimstad
Dreyer forlag 2015
393 kroner

Ifølge forfatteren, Sverre Grimstad, inneholder Nordmarka alt fra dype skoger, pulserende vassdrag, fisk, variert plante- og dyreliv, spennende kulturhistorie om gamle boplasser, og om livet den gang da.

Ifølge forfatteren, Sverre Grimstad, inneholder Nordmarka alt fra dype skoger, pulserende vassdrag, fisk, variert plante- og dyreliv, spennende kulturhistorie om gamle boplasser, og om livet den gang da.

I den foreløpig siste boka om Nordmarka (Grimstad har tidligere utgitt fem bøker om Nordmarka), har han samlet 25 historier, blant annet om ulovlig jakt og fiske. Det er tydelig at Grimstad mener Nordmarka nesten inneholder en nærmest utømmelig kilde til ny viten. 

Til hjelp for å skildre disse historiene, han har fått tilgang til Løvenskiolds arkiver, offentlige arkiver og snakket med eldre folk i nærområdene. De har fortalt litt av hvert om både hva de selv har blitt fortalt, men også hva de har vært med på i tidligere tider. Nå går de heller ikke i glemmeboken, i og med Grimstads historiesamling her.

Her er historier om både fattig og rik, skogseiere og leilendinger, krigens innvirkning, veienes utvikling, alt rikt illustrert med bilder, kart og tegninger. Den historieinteresserte turgåer kan gjennom denne boka få øynene opp for de mange tegn etter historien som du finner i Nordmarka. Og ikke minst gir boka en rekke tips til nye turmuligheter. Flott bok både som gave og historie – og turbok.


Sandefjord! Sandefjord!

Fra serien Mitt kjære Sandefjord
Bok nr. 14, Norgesforlaget 2015
399 kroner

Dette er det siste bindet i serien Mitt kjære Sandefjord og foreligger nå. Det er barndomsminner som er det sentrale her. Historiene fra folkeskoletiden fra sandefjordinger som var barn på førti- femti- og sekstitallet gir dermed en tidshistorikk fra vår nære fortid. Historiene støttes av private bilder som fortellerne har stilt til disposisjon for forfatterne.

Den første boka kom for 15 år siden, og idéen bak var å ta vare på byhistorien om og av folk fra Sandefjord. Det har serien til fulle maktet og den avsluttende boka blir folkeminne på sitt beste. For folk fra Sandefjord burde kanskje dette være obligatorisk lesning og ypperlig julegavebok til å mimre over.

Planen er også å trykke opp noen av de tidligere utkomne bøkene, men i skrivende stund er det den siste utkomne som gjelder med oppveksthistorier og skoleminner med nærmere 200 bidragsytere med tilknytning gamle skolekretsene i Sandefjord. 

Seriens hovedredaktører har vært Anne Thuve Høst og Per Ramberg, De er også redaktører av det siste bidraget i den populære og vellykkede serien. Flott tiltak som fortjener mange lesere.


Jenta uten hjerte

Marit Reiersgård
Gyldendal norsk forlag 2014
379 kroner 149 kroner for pocketbok

Kriminalromaner fra Lier/Tranby er ikke hverdagskost, men Marit Reiersgård har med sin andre kriminalroman om politi-etterforskerne Verner Jacobsen og Bitte Røed, allerede etablert seg som en stødig og interessant kriminalforfatter med mer enn bare mord på hjernen. 

Jenta uten hjerte er samtidig en roman om mobbing, incest og andre forbrytelser som etter hvert vever seg inn i hverandre og skaper et bilde som forteller at alt ikke er like idyllisk i eplebygda Lier heller. Og at det kan føre til mord. En ungjente blir funnet myrdet etter en fest og etter-forskningen avslører både hjerteløse intriger og heftige følelser. Og en forbrytelse kommer ikke alltid alene. 

Godt fortalt med god lokalkoloritt, vi vil gjerne høre mer til etterforskerparet, og vi vil absolutt høre mer fra Marit Reiersgård. Boka ble også nominert til Rivertonprisen 2015.