Gjør uteplassen klar for vår

Snart er det tid for sene grillkvelder i hagen og morgenkaffe på balkongen. Her er eksperttipsene du kan starte med allerede nå for å sikre deg en fin uteplass hele sesongen.

TEKST: JULIA KROHN | FOTO: ISTOCK OG PRODUSENTEN

Gleder du deg til å plante i krukker og sette ut hagemøbler så fort snøen smelter? Det er du ikke alene om. Enten du har en liten balkong, en deilig terrasse eller en herlig hageflekk er det lurt å legge ned litt energi i vedlikeholdet først. Da har du glede av uteplassen lengst mulig.

Systemgulv

Vi drømmer om lysere, varmere dager og gleder oss til å flytte ut. Start forberedelsene nå og gled deg over en hyggelig balkong, terrasse, hage eller bakgård.

– Jeg liker å starte med en ordentlig våropprydding ute med plukking av søppel, feiing og raking av singel. Det lønner seg enten uteplassen din er en hage, bakgård eller balkong, sier Marita Irene Berg, kategorisjef i Optimera/Montér.

Er det fortsatt snø der du bor? Er du ekstra ivrig og klør i fingrene etter å komme i gang med vårforberedelsene, har Berg et godt tips: Spre jord eller sand utover snøen, dette vil ta til seg solen bedre og fremskynde smelteprosessen. Og mens du venter på at snøen smelter, kan du begynne å så de første frøene inne.

Når det begynner å bli snøfritt og tørt ute, er det på tide å gå over plenen. Fjern grus og reparer vinterskader. Det gjør du ved å fjerne gammelt og dødt gress med en rive eller en mosefjerner.

– Dette lufter og klargjør plenen for ny sesong og fjerner mose etter en mørk og fuktig vinter, forklarer Berg. Du kan også klippe gresset og gi plenen en runde med plengjødsel. På sekken står anbefalt mengde. For best effekt bør du gjødsle rett før eller i regnvær. Da løses gjødselen raskt opp og trekkes ned til plenrøttene.

Når frosten er et unnagjort kapittel og temperaturen begynner å stige til et nivå der det er greit å jobbe ute, er det på tide å se over terrassen. Mari Andersen Rosenberg, PR-rådgiver og webredaktør for Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI), har rådet som gjør det enkelt å komme i gang:

– Kost vekk fjorårets løv, gress og støv, og vask terrassen. Når terrassen har fått tid til å tørke, kan du sjekke om den trenger ny behandling. Ser terrassebordene tørre ut, har begynt å sprekke opp eller hvis vann trekker inn i treverket, bør plattingen behandles, forteller Rosenberg.

Hun har også et smart triks for å se om det er tid for en ny runde med beis. – Ta dråpetesten på terrassebordene. Flyter vannet ut og trekker ned i treverket, bør det påføres ny beis. Perler vanndråpene seg, holder beisen ytterligere en tid, anbefaler hun. Hvis du steller plattingen godt, vasker og beiser når behovet melder seg, vil du unngå sprekker, oppflising og råte. Da vil det gå mye lengre tid før du må skifte trebordene. Vedlikehold lønner seg med andre ord både økonomisk og tidsmessig.

Den årlige grovrengjøringen går mye enklere og raskere med en høytrykksspyler. Og kobler du til en terrassevasker, kan du effektivt fjerne skitt, alger og mose fra terrassen uten å få striper og spor, som det lett blir om du kun bruker den vanlige dysen til høytrykksspyleren. – For jevnt resultat er det viktig ikke å presse terrassevaskeren ned. La den jobbe av seg selv ved at de roterende børstene inne i maskinen glir over plattingen. Med en terrassevasker slipper du også tilbakeslag, dysen ligger omsluttet av børster inne i den flate vaskeren. Du unngår med andre ord at vegger og den som vasker blir nedsprutet av vann og skitt, har Grete Dalhaug i Montér tidligere fortalt til Usbl-magasinet. 

Platå

En høytrykksspyler gjør rengjøringsjobben enklere. Pass på at du bruker riktig trykk til de ulike overflatene. Bruk medlemsfordelen din hos Montér og spar penger på ny høytrykksspyler.

Når du likevel er i gang, kan du kanskje også rette blikket og høytrykksspyleren mot fasaden? Ytterveggene skal vaskes en gang i året og det gjør du best med en høytrykksspyler.– Pass på ikke å stå for nær veggen. Har du en fasade av tre vil treverket da fylles med vann. Mange blir ivrige og peiser på med høyt trykk tett på, men holder du god avstand blir veggen ren uten slitasje, ifølge Dalhaug.

Kanskje er det på tide å tenke nytt rundt uteplassen i år? Start gjerne planleggingen tidlig om våren, gjerne før snøen har smeltet. Ønsker du å skape et koselig uterom med fliseplatting, er dette enklere å få til enn mange tror, ifølge Tommy Ivesdal, innkjøpsleder i Modena.

– Modena Systemgulv er to cm tykke fliser, som monteres løst på plastben. Flisene kan fjernes like raskt som de monteres, og du kan montere året rundt, også når det er frost ute. Plastbena fås i mange forskjellige høyder, og høyden kan dessuten justeres individuelt, noe som gjør løsningen veldig fleksibel og aktuell for mange, påpeker Ivesdal. Han tilføyer at dette også kan passe deg som vil gjøre balkongen ekstra fin med et nytt og fresht gulv. – På balkonger er det ofte en del nivåforskjeller, og dessuten lokalt stort fall til sluk. Ønsker du en flislagt balkong, vil Modena Systemgulv være en perfekt løsning. Du vil enkelt kunne skjule både underlag og sluk, anbefaler han.


Modena Fliser
Få 5 % bonus og 10 % rabatt hos Modena Fliser, en av landets største aktører på blant annet keramiske fliser, peiser og tyngre byggevarer.


Når trappen er kostet og verandaen spylt og vasket, er det koselig å plante i potter og krukker, som pynter opp ved inngangs-partiet og på uteplassen.

– Om våren kan du starte forsiktig med for eksempel stemorsblomster, tusenfryd og påskeliljer. Dette er vakre småblomster som også tåler litt nattekulde, tipser Marita Irene Berg i Optimera. Hun minner om at vi heller ikke må glemme de tapre overvintrerne. – Har du planter som for eksempel vintergrønt som har overvintret i krukker? Mange opplever at disse blir brune og dør om våren. Når solen begynner å varme vil plantene kvikne til. Men hvis potten er gjennomfrossen vil plantene tørke og dø.

Trikset for at disse plantene skal klare seg, er å vanne med litt lunkent vann på dagtid, anbefaler Berg.