Dette må du vite før du pusser opp!

Håndverkerne i Usbl Boservice røper sine hemmelige tips for at du skal lykkes med oppussingen hjemme.

Tekst: Redaksjonen Foto: Nordisk film

Hjelp, vi pusser opp! Lurer du på hvordan ekspertene løser utfordringene som kan dukke opp når du pusser opp hjemme? Vi har bedt Usbl's dyktige håndverkere om råd

Montering av dører

Bruk karmanker når du monterer dører. Det gir deg mulighet for etterjusteringer i etterkant. Om ikke dørkarmene er forboret for dette, og/eller karmanker ikke følger med, kan både verktøy og utstyr til denne løsningen kjøpes ved siden av.

Skader på parkett

Er du uheldig og får en skade på parketten etter at den er lagt, for eksemepl et hakk eller en fordypning, ikke fortvil! I mange tilfeller kan dette repareres ved å løfte veden opp igjen. Fukt skadepunktet med vann, legg en bit matpapir over og bruk varmt strykejern forsiktig på skadepunktet.

Meld deg inn i Usbl og få tilgang til ekstra mange gode medlemsfordeler, her er det penger å spare når du skal pusse opp!

Unngå feil spikerhull

Før du skal kle en vegg, ta bilder og mål opp hvor stolper, elektriske ledninger og vannrør er plassert. Bildene er gode å ha i etterkant når du skal henge opp noe på veggen, slik at du unngår å spikre feil.

Godt gulv

Håndverkere ser ofte at terrasser og terrassegulv «svikter». For å forhindre dette er det lurt å ha en bjelkelagstabell tilgjengelig. I denne kan du finne riktige dimensjoner på bjelker og dragere. 

Pent listverk

Listverk er dyrt, og det er dumt hvis du kutter feil i hjørnene. Derfor er det viktig at du er nøye i planlegging og oppmåling. Det kan være vanskelig å montere listene uten at skjøtene synes. Dette kan fikses  med fugemasse i en farge som matcher fargen på listverket. Du kan også bruke hvit akrylmasse, som er overmalbar i den fargen du selv ønsker. Ekstra pent resultat får du ved å bruke maskeringstape og glatte ut fugene med et fugeverktøy. Du kan også bruke fingeren. Fukt verktøyet eller fingeren i Zalo-vann først for å stryke massen glatt og pent utover.

Lei av oppussing? Vi bygger splitter nye boliger for deg - bruk forkjøpsretten din og flytt rett inn! 

Elektrisk anlegg

Skal du bygge ny bolig eller pusse opp hjemmet ditt? Planlegg elektriske løsninger så tidlig som mulig i prosessen. Tenk etter hvilke behov du har og bestem deg allerede nå for hvor for de elektriske punktene  skal være. Da slipper du å bruke skjøteledning senere, med de farene som det eventuelt kan medføre. Ta kontakt med elektriker om hvilke forskrifter som gjelder før du starter, så slipper du -overraskelser underveis.  
Les håndverkernes beste tips hvis du skal pusse opp hjemme.

Slik unngår du råte

Håndverkere blir ofte kontaktet etter at skader har oppstått. Dette kan du gjøre for å forhindre råte:

  1. Rens takrenner og nedløp minst to ganger i året.
  2. Hold vegetasjon unna veggen, som for eksempel trær, krypbusker og lignende.
  3. Svertesopp på vegg holder som kjent på fuktighet, noe som kan føre til råte. Et rimelig produkt for vask av vegger for å fjerne svertesopp, er Yes oppvaskmiddel. (Vær obs på at hvis veggens skal males i etterkant av renhold, skal annet egnet middel brukes.)
  4. Mosedannelse på takflater (skråtak) kan i de fleste tilfeller forhindres ved å bruke eller montere kobberbånd eller kobbertråd på mønet av taket.

Les mer om oppussing i nyeste utgave av Usbl-magasinet, nr. 1-18 ute nå!