Velg riktige fliser til uteplassen

Ønsker du deg en lekker og lettstelt uteplass med lite vedlikeholdsbehov? Da bør du sjekke ut fliser. 

Tekst redaksjonen Foto: Produsentene

En trivelig uteplass, enten du har en liten balkong eller en stor terrasse, blir spesielt viktig siden sesongen er såpass kort her i landet. Ønsker du å bruke fritiden din på annet enn vedlikehold ute, bør du vurdere fliser. Det er et stilig og lettstelt alternativ til for eksempel tre, som jo er et levende materiale som krever jevnlig vedlikehold. For ikke å snakke om grus, som ikke er like behagelig å gå eller stå på.

– Det er lite jobb med fliser, de blir lite påvirket av ytre påkjenninger som vind og vær. Utvalget er enormt sammenlignet med andre materialer som for eksempel kebony, sier Bjørn Karlsen, faglig leder hos Bad & Flis Concept Store i Oslo. 

Se din medlemsfordel hos Bad & Flis, som Usbl-medlem får du både bonus og rabatt!

Miks og match fliser

Trenden nå er en kombinasjon av fliser i samme fargenyanse, men i ulike størrelser og overflater. Steinfliser er alltid moderne, klassisk og tidløst. 

– Vi ser at flisene stadig blir større, det gjelder enten de skal legges på gulv eller vegger, ute på terrassen eller inne på badet.  Fliser i jordfarger eller grått, gjerne brukt sammen med hvite elementer på veggen, er et sikkert valg dersom du allerede nå vet at du skal selge boligen din senere, påpeker Karlsen.  

Velg blant fem trendy stiler på flisene: Marmor, sand, betong, tre og stein.

– Vi selger mest fliser med betong og sand-overflate. Men kundene blir overrasket når de ser hvor flott det er med fliser med trestruktur også, tilføyer eksperten.

Sjekk underlaget først

Før du kan legge fliser, er det viktig med et skikkelig grunnarbeid. Dette gjelder uansett om du skal flislegge inne eller ute. 

– Det estetiske, stilen på flisene, er én ting. For et ordentlig og holdbart resultat som varer i mange år, må du uansett først gjøre en grundig undersøkelse av underlaget. Hva du legger flisene oppå er avgjørende for sluttresultatet. Tenk også over hvilken funksjon du ønsker. 

- Kontakt faghandel for å få en gjennomtenkt og helhetlig løsning som dekker alle behov. Det blir fort dyrt å pusse opp om du ikke har gjort det ordentlig fra starten av, råder Karlsen i Bad & Flis Concept Store

Skal du legge flisene selv, er det ekstra viktig å være bevisst på underlaget, hvilke produkter du velger, og fremgangsmåte.

Ikke Usbl-medlem? Meld deg inn nå og se alle de herlige medlemsfordelene du får tilgang til!

Legg fliser på uteplassen for et vedlikeholdsfritt resultat.
Smarte tips til deg som skal flislegge:
  • Forsikre deg om at flisene du velger er frostsikre og laget for å tåle utendørsbruk.
  •  Riktig montering og riktig lim er viktig. Bruk en dyktig håndverker, det sikrer kvalitet i utføringen og gjør deg også tryggere i etterkant, blant annet med tanke på eventuell reklamasjon.
  • Har du en solfylt uteplass kan det være smart å gå for lysere fliser. Mørke fliser kan være elegante og pene å se på, men kan også bli ubehagelig varme når solen står på som verst.
  • Fliser i store formater er blitt veldig trendy, men utendørs bør du ikke velge for store fliser dersom de skal støpes eller limes fast. Risikoen for at fliser løsner, øker med størrelsen på flisene og på flaten. Temperatursvingninger gir spenninger som gjør at limet kan slippe.
  • Velg gjerne fliser med sklihemmende egenskaper.
  • Samme fliser ute og inne gir et sømløst uttrykk. Bare pass på at du bruker uteflisene inne og ikke omvendt. Utefliser stiller strengere krav og må blant annet være frostsikre. Forhør deg alltid der du kjøper fliser om hvilke bruksområder flisene er egnet til. 

Kilde: IFI, Informasjonskontoret for farge og interiør.