05.03.2016


Lanseringen fant sted på Sjøholmen i Bærum. I herskapsboligen fra 1890 vitnet fargevalget om en ny tid. Duse rosatoner, gammelrosa, og knallrosa var å se i villaens vakre saler.

Fargerike rehabiliterte den store villaen, tegnet av Arnstein Arneberg, og gav dermed også sitt bidrag til Bærum kommune, som i vår starter et barne- og kultursenter her.

«Vi drømte om et åpent hus. Nå har vi malt veldig mange rom, som barn kan ta i bruk etter oss», sier Tale Henningsen, kreativ leder i Fargerike.

Tre stiler

I sitt nye fargekart, Årets farge 2016, har Fargerike spilt på tre hovedtrender: Fryd, Harmoni og Mystikk.

Til å underbygge stilene, er 12 hovedfarger og 21 støttefarger med. Aksentfargene er ikke rosa, men kan være alt fra grønt, rødt, oransje og til blått.

Fargekartet satte Henningsen sammen med interiørstylist Christine Hærra.

«Fargevalgene er basert på messer vi har deltatt på, og kunnskapene til trendbyrået NellyRodi om hvordan folk bor og innreder. Uttrykket er ulikt 80-tallets Miami-følelse, med rosa og andre pastelltoner. Fargene har vi satt sammen annerledes», sier Henningsen.

Til Fryd henter de inspirasjon fra Australia og maleteknikken, colourblocking, som går ut på å sette sammen sterke farger. Stilen har intense, klare, freidige og tropiske fargetoner. Mens Harmoni-stilen passer med det håndlagde og myke, til et rolig tilbaketrukket sted.

«Aksentfargene til Harmoni kan være pastelltoner, med dryss av litt grått. Fargene er dempet», sier hun.

Mystikk-stilen spiller på en søken mot det mystiske, som meditasjon og Østen, i kontrast til en konstant online-tilværelse. Her sees krydrete støttefarger som safran og paprika, og jordfarger, samt mose.

Passer til alt

Selv mener Henningsen at rosa som hovedfarge passer overalt. Ikke bare til barnerom.

«Mange stigmatiserer farger. Men fargevalget kommer helt an på hvordan du innreder, og hvilken stil du vil ha. Innreder du med lysekrone, setter det stilen. Med tøffe kunstverk, oransje detaljer, geometriske former og gardiner med en syrlig farge, blir stilen derimot en helt annen», sier hun.

Den kreative lederen mener vellykket rosabruk kan være en frisk og freidig rosatone i gangen, eller til kjøkkenet hvor du underholder gjester. En mørk og dus rosa til soverommet, gir hotellstil.

«En kraftigere potpurri egner seg godt på avslapningsrom. På baderommet gir rosa en glød i huden», tipser hun.

Lone Kisbye, PR-ansvarlig hos malingsleverandøren Flügger, tror rosa får en bred appell. Deres palett for 2016 består av rosa, blå og gul.

«Vi sier farvel til at «pink» ikke er en voksen farge. Rosa er ok å anvende! Framover vil det være behov for å skape trygghet og varme fra rosa. I tillegg vil vi ha behov for energien i det gule, og roen og kjøligheten i det blå», sier hun.

I den nye fargepaletten har Flügger dempet fargene gjennom å tilføre en gråtone.

«Fargene er velegnet til store flater. Et klassisk uttrykk gjør at man kan leve lenge med dem på veggen», sier hun.

De siste par årtier har vi hatt et minimalistisk hjem. Nå er fargene på vei tilbake, men med mer kontroll over kulørene.

«De er støvete og rolige. Således blir overgangen fra lyse vegger ikke for stor. De kan fint kombineres med hverandre, eller være et supplement i et helt lyst rom», sier hun.

Hun mener likevel det viktigste er at man følger boligens arkitektur og øvrige rammer.

«Derfor er rådgivning en vesentlig faktor ved fargesetting av boligen», sier hun.


Fargene er velegnet til store flater. Et klassisk uttrykk gjør at man kan leve lenge med dem på veggen Lone Kisbye


Rosa, blått og gult

Hvis vi ser fargeselskapenes fargevalg under ett, er det rosa sammen med blått og gult som blir de viktigste fargene i 2016. Flügger valgte rosa, blått og gult til sin fargetrio i år. Mens Pantone, et av verdens største fargeselskaper, valgte både lyserosa og lyseblå til Årets farge; Rose Quartz og Serenity. Malingsleverandøren Nordsjö plukket ut Ochre Gold til Årets farge, en gyllen tone fra en rik gul palett.

Ifølge trendinstituttet pej gruppen, består én palett innen mote og interiør for høsten 2016 hovedsakelig av rosa, rødt, og jordfarger. I tillegg har de valgt den blågrønne fargen, hydro.

«Deretter er gult en stor farge i 2016», sier Pernille Kirstine Møller, trend manager i pej gruppen.

Pink, pink, pønk

På de internasjonale interiørmessene var strikk og broderier i vinden som aldri før. Mønstre og den østlige inspirasjonen står også sterkt. Tale Henningsen mener det håndlagde representerer omtanke, samhold og myke verdier. Og overført til et fargespråk, er det slik vi oppfatter rosa.

«Rosa reflekterer hvem vi er. I dagens samfunn er tid luksus. Når alt kan lages maskinelt, blir det myke, nære og varme viktigere; vi strikker, fletter og gir bort personlige vertinnegaver. Bunadens oppblomstring er også et eksempel», sier hun.

Siviløkonom og journalist Kathrine Aspaas tror rosa representerer en løsning på mange utfordringer. At det myke lenge har hatt lav status, har holdt mange kvinner unna teknologitunge fag, mener hun. I høst gav hun ut boken «Rosa er den nye pønken». Hun ser rosa som et nødvendig opprør for de myke verdiene.

«Det er noe i luften nå. Vi har nådd et vendepunkt, og sprenger oss ut av fargekoder. Jeg definerer rosa som symbol på feminine prinsipper, og tror fargen bidrar til kulturell endring. Vi går fra ledelse av hender til hjerner, til en rosa økonomi, og til det behøves menneskelige egenskaper», sier hun.


Rosa reflekterer hvem vi er. I dagens samfunn er tid luksus. Når alt kan lages maskinelt, blir det myke, nære og varme viktigere; vi strikker, fletter og gir bort personlige vertinnegaver. Bunadens oppblomstring er også et eksempel Tale Henningsen


Den rødes barn

Rosa er romantisk, vennlig og feminint, mener fargeekspert med fokus på fargepsykologi, Tove Steinbo. Men på 1900-tallet kledde gutter seg i rosa, og jentene i lyseblått.

Lenge har det nå vært motsatt. Steinbo har gjennom mange år observert at de fleste av dagens småjenter har en rosa periode, som ofte skifter til lyseblått etter 7-årsalder.

«Aldri nekt jenter rosa. Farger er viktige for helse og velvære. Vi reagerer ulikt på farger, og derfor må vi være bevisst dette ved fargevalg. Når du har hatt mye av en farge, kan du få behov for en annen. Jeg sier som Goethe i boken Farvelære; balanse er viktig. Velger du rosa i hjemmet ditt utfra et ønske om å være trendy, så er derfor ikke det godt nok», sier hun.

Bølgelengdene i lyset, sender signaler til øyet, og videre til hjernen, som videresender dem til kjertler som produserer hormoner, forteller hun videre. Farger styrer for eksempel søvnmønster, seksualitet og forbrenning. Rødt kan få opp blodtrykk og hjertefrekvens.

«Rosa er i realiteten rødt blandet med hvitt, og kalles ofte «den rødes barn». Likevel virker rosa beroligende. I USA har de forsøksvis malt «bubblegumpink» i celler til voldelige fanger. Menn blir roet ned, mens småjenter får et lite «kick». Rosa er dessuten mye i motebildet for jenter. De blir påvirket, og det er uheldig, for vi burde velge farger utfra vår intuisjon, ikke mote og trend», sier fargeeksperten.

Steinbo er overrasket over at rosa er så «in», men tror det har med et ønske om å roe ned alt det krigerske i verden.

«Min reaksjon er at det er et litt merkelig fargevalg med tanke på familier som skal bo i den. Men skal du ha rosa på veggene, spør etter NCS-koden. En god fargehandler bør ha NCS-vifte. Rosafargene er så forskjellige. Med koden på forhånd, kan du få riktig blanding hvis du skal male igjen, eller finne en matchende tone senere», tipser hun.


Aldri nekt jenter rosa. Farger er viktige for helse og velvære. Vi reagerer ulikt på farger, og derfor må vi være bevisst dette ved fargevalg. Tove Steinbo


Menn og femininitet

Fargeeksperten mener det må holdes familieråd før rosa velges i interiøret.

«Bruksområdet til rosa er begrenset, avhengig av nyanse. Likevel er ikke all rosa bare jentefarge, og fargen har mange nyanser.»

Steinbo er skeptisk til at fargen skal brukes på store flater, da det fort blir overveldende. Hun mener også at ikke bare kvinnene skal få velge hjemmets farger.

«Bor du alene og er kvinne, kan du ha rosa hvor du vil. Veldig få menn vil ha rosa. De kan ha tenkt at det er noen romantiske kvinnegreier, men likevel la seg overtale til en rosa stue for å tilfredsstille partneren. På den annen side er det viktig at menn også får et sterkere forhold til farger. Hverken menn eller kvinner bør settes i bås! Farger er langt viktigere enn de fleste er klar over, både for trivsel og helse. Er du mann og liker rosa, velg den!» oppfordrer hun.

Henningsen i Fargerike mener også at vi er på vei bort fra en stereotyp fargeoppfattelse.

«Menn har «ikke lov» til å bruke rosa, det er tabubelagt, og de blir nok litt ambivalente. Men mange, særlig yngre, har sjokkrosa underbukser, rosa skjorter, og rosa tapet. Dette er den nye metroseksuelle mannen», forteller hun.

Kathrine Aspaas mener at rosa bør bli lettere å velge for gutter.

«Jenter har tilgang til hele fargespekteret, med blått og rosa, mens gutter bare får halvparten av disse to. Det er vi voksne som må bli trygge, og våge å bryte et mønster. Det er en frykt for det feminine, for rosa. Selv har jeg funnet en indre styrke etter at jeg begynte å omgi meg med rosa. Jeg blir synlig og tydelig», sier forfatteren.

Hun mener at rosa representerer det lekne og åpne, mens vi tyr til sort for å unngå transparens. «Rosa er ren frigjøring», avslutter hun.