Alt du må vite om høytrykkspyler

Høytrykksspylere finner du i flere prisklasser. Det er det maksimale trykket som avgjør prisen. Følg ekspertens råd og velg riktig metode og tilbehør til ulike overflater.

Tekst: Julia Krohn Foto: Leverandøren

– Du trenger litt trykk for å få bil og hus ordentlig rent, derfor er en høytrykksspyler god å ha når du vil ha jobben gjort, mener Grete Dalhaug, som jobber som selger hos Montér. Med en vanlig vannslange får du et vanntrykk på opptil 9–10 bar, mens en høytrykksspyler kan nå et trykk på 150 bar.

Fin fasade i en fei

Visste du at ytterveggene på huset ditt bør vaskes hvert år? Denne jobben er som skapt for en høytrykksspyler. Husk å sjekke veggen før du starter: Er det tre eller mur som lett fliser seg, pass på å skru ned trykket slik at du ikke skader fasaden. Hell riktig dose såpe beregnet for din type vegg i såpeholderen til maskinen. Da vil vaskemiddelet fordele seg jevnt. Spyl ovenfra og ned slik at alle såperester blir skylt bort.

– Unngå å stå for nær veggen. Har du en fasade av tre vil treverket da fylles med vann. Mange blir ivrige og peiser på med høyt trykk tett på, men holder du god avstand blir veggen ren uten slitasje, forteller Grete Dalhaug i Montér.

Spar penger med medlemsfordelen din! Hos utvalgte Montér byggevarehus får du som er Usbl-medlem 5 % bonus på alle kjøp! 

Ikke glem taket

Når du er først er i gang med utvendig vask, ikke glem taket! En god rengjøring beskytter taket mot uønskede organismer og gir huset sin originale skjønnhet tilbake. Det er lurt å bruke en teleskoplanse til høytrykksspyleren, da slipper du å selv klatre høyt opp for å få jobben gjort.

Billig bilvask

I stedet for å betale for å få vasket bilen, kan du bruke høytrykksspyleren. Her finnes det bra tilbehør som hjelper deg til et skinnende resultat, enkelt og effektivt. En skumlegger er praktisk til fordeling av rengjøringsmiddelet på bilen. For å unngå skader på panseret, bruk en høytrykksdyse som sprer trykket ut i en bredere stråle når du vasker av såpen. Husk å spyle bremsene godt mens du er i gang, her samler det seg ofte opp skadelig salt og skitt.

Er du ikke Usbl-medlem? Meld deg inn her!

Spyl sykkelen ren

Ditt tohjulte kjøretøy trenger også en vask før det skal rulle på veien, eller etter du har vært ute i sølevær. Du kan faktisk bruke høytrykksspyleren til dette, fordelen er at du da enkelt kan få sykkelen ren uten å bruke såpe som fjerner nødvendig fett. Bruk et lavt trykk for en skånsom sykkelvask. Med en høytrykksspyler har du også muligheten til å koble på en multibrush, en børste med fin bust som vil la deg komme til i alle kriker og kroker. Akkurat som med bilvask er det viktig å være forsiktig. Ikke bruk en for grov børste, det kan lage riper i lakken.

Trivelig terrasse

Hvem vil ikke utnytte hver solfylte sommerdag utendørs? Med en ren platting blir uteplassen mye mer innbydende og fristende. Til store overflater bør du koble en terrassevasker til høytrykksspyleren. Den fjerner enkelt og jevnt skitt, alger og mose. Da slipper du å få striper og spor, som det lett blir hvis du bare bruker den vanlige dysen til høytrykksspyleren.

– For jevnt resultat er det viktig ikke å presse terrassevaskeren ned mot flaten, la den jobbe av seg selv og la de roterende børstene inne i maskinen gli over plattingen. Med en terrassevasker slipper du også tilbakeslag, dysen ligger omsluttet av børster inne i den flate vaskeren. Da unngår du at vegger og den som vasker blir nedsprutet av vann og skitt, forteller Dalhaug.