Smart garderobe

Med smarte og skreddersydde garderobeløsninger sparer du mye tid på rydding og leting

Tekst | Bettina Bjørn og Camilla Harbu Bielecki | Foto Produsentene

Bor du stort eller smått? På skjeve planker eller rene linjer? De fleste garderobeløsninger kan skreddersys til hjemmet, og innredningen i skapene kan være fast eller fleksibel, det er opp til deg. God planlegging først er alfa og omega for å få mest mulig ut av oppbevaringen. – Før du kjøper en garderobeløsning må du tenke på hva du ønsker å ha plass til i skapet, sier Lisbeth Andersen, produktsjef hos byggevarekjeden Montér.

– Ta utgangspunkt i hva du til daglig irriterer deg over og hva du er glad for å ha. Sett opp en liste over hva som fungerer og ikke. Tenk på mengden av klær, sko, vesker, og eventuelle andre ting du ønsker plass til, og om det er realistisk med tanke på arealet du har tilgjengelig.

– Tenk for eksempel på om du vil henge opp buksene eller legge dem i en hylle, og om det skal være plass til lange kjoler og frakker, som gjerne bør henge fritt for ikke å bli skrukkete. Vurder også om du ønsker å vise frem tingene eller om det føles mer ryddig å skjule dem bak lukkede dører, råder Andersen. Har du ekstra takhøyde, bør denne utnyttes, mens flere kommoder ved siden av hverandre kan gjøre mye av jobben under lavt skråtak. Har du mulighet til å bygge opp sengen slik at du kan ha plassbesparende oppbevaring under? Mange ønsker dessuten å ha tv på soverommet, og den kan enkelt gjemmes bak skapdører når du ikke bruker den. På den måten kan rommet dekke flere behov i en aktiv hverdag.

Langlo_web

Se på tv når du vil! Garderobeløsning fra Langlo, fås hos Montér.

En åpen garderobeløsning kan være både praktisk og dekorativ, dersom du er ryddig og klarer å holde en viss orden. For det er ikke til å legge skjul på at det fort kan bli rot i bunkene med trøyer og gensere når du har dårlig tid. – Hvis du velger åpen løsning, bør du velge en skapinnredning med tette hyller og skuffer fremfor en luftig trådinnredning, for å beskytte tingene dine mot støv, sier Andersen. Kanskje kan du dele opp garderoben og ha ett stativ med de fineste plaggene,mens resten er gjemt bort bak skapdører? På liten plass er det gjerne ekstra viktig at garderoben er fleksibel og ikke stjeler for mange kvadratmeter. Da kan trådinnredning og møbelinnredning være gode løsninger, disse finnes helt ned til 30 og 37 cm dybde. Hvis du i tillegg velger skyvedører istedenfor slagdører som går ut i rommet, sparer du mye plass. Skyvedørsløsningene kan monteres fra vegg til vegg, eller du kan sette opp en endevegg.

Elfra Limhamn

Sørg for en praktisk og smart garderobeløsning som enkelt kan tilpasses familiens behov. Linhamn fra Elfa, Montér.

En god garderobe behøver ikke å koste så mye. Enkle frittstående løsninger, eller løsninger for vegg med oppheng, kurver og hyller starter på noen få hundrelapper. Ifølge eksperten kan det imidlertid være verdt å investere litt ekstra i smarte funksjoner. Du kan for eksempel installere belysning i tak, hyller og skuffer inne i skapet. Strykebrett kan bygges inn i skuffeseksjonen, slik at det alltid er lett tilgjengelig. Soft close-lukking forhindrer at dører og skuffer smeller igjen.

– Går du for skyvedørsgarderobe, sjekk ut topphengt løsning. Da slipper du å montere skinne i gulvet, noe som forenkler rengjøringen, og du slipper å fjerne støv og sand fra skinnene. Foreløpig finnes dette i noen få varianter, påpeker Lisbeth Andersen. Velger du en mer avansert oppbevaringsløsning bør du legge til håndverkerkostnader i budsjettet. Går du derimot for enkle løsninger med systeminnredning som oppheng for vegg, kan du gjøre dette selv. Med litt pågangsmot, veiledning fra byggevarehuset der du handler garderoben, samt godt verktøy, vil du snart ha en smart garderobe som passer dine behov.

Elfa skyvedør

Elfa har kommet med ny skyvedørsløsning uten skinne i gulvet, fås hos Montér.

Ny garderobe – steg for steg

1. Planlegg tidlig – Planlegg oppbevaring så fort som mulig i oppussings- eller byggeprosessen, så vet du at du får mest mulig ut av plassen.

2. Først måle, så handle – Ta mål av området der garderoben skal være før du drar for å handle. Mål fra vegg til vegg og fra gulv til tak – både ytterpunktene og i midten, i tilfelle skjevheter og høydeforskjeller på gulv og vegger. Du kan også tegne din egen løsning ved å gå inn på hjemmesidene til ulike garderobetilbydere.

3. Hode, skulder, kne og tå – Innred garderobeløsningen intuitivt. Plasser jakker, topper og overdeler høyt oppe, skjørt og bukser i midten, og sko nederst. På den måten finner du enkelt det du trenger. Ikke undervurder effekten av brettekanter – da går det raskt og enkelt å kle på seg. Skal garderobeløsningen også inneholde plass til for eksempel sengetøy og håndklær, turutstyr eller andre ting? Sett i såfall av nok plass.

4. Tenk langsiktig og velg kvalitet –  Kommer antall familiemedlemmer til å øke de nærmeste årene? Da er det lurt å planlegge godt så du slipper å irritere deg over den nye garderoben etter kort tid. Det kan lønne seg å bruke litt ekstra penger på dører med kraftige rammer i holdbare materialer, som varer i mange år.

Kilde: Lisbeth Andersen, Montér

Elfasystem

Med åpen garderobeløsning blir klærne som et kunstverk! Så lenge du klarer å holde orden, vel og merke.