Spar penger på ny peisovn

Gammel ovn? Bytt til en ny peisovn som er både mer miljøvennlig og økonomisk i bruk. Husk at du også kan få støtte fra kommunen din eller Enova når du bytter peisovn.

Tekst: Marta Holstein-Beck Foto: Modena Fliser

Har du en gammel peisovn fra før 1998, er det mange gode grunner for å skifte den ut med en nyere variant. De nye ovnene har mye større utnyttelsesgrad enn tidligere, de gir mer varme og bruker mindre ved.

Bytter du ut en gammel ovn med en ny kan du dessuten få støtte til dette fra kommunen, mens det statlige foretaket Enova gir ekstra støtte til dem som skifter ut en gammel parafinovn med en ny peisovn.

– De nye peisovnene bruker en tredjedel ved sammenlignet med de gamle, samtidig gir de nye ovnene 30 prosent mer varme per kubbe, forklarer Ole Tørressen, ansvarlig for varme i Modena-gruppen.

Bruk medlemsfordelen din hos Modena Fliser og få rabatt og bonus når du kjøper ny peisovn! 

Velg miljøvennlig

De nye ovnene er langt mer miljøvennlige enn de gamle. Siden 1998 er alle ildsteder som selges i Norge rentbrennende.

– Det innebærer at ovnene har et dobbelt brennkammer, som også brenner de finere partiklene. Effekten er opptil 90 prosent mindre utslipp enn gammeldagse ovner, forklarer Tørressen.

Er du ikke Usbl-medlem? Meld deg inn nå og gled deg over supre medlemsfordeler!

Det er viktig å tenke på varmebehovet når du skal velge ny peisovn. Spesielt i nye hus er ikke varmebehovet så stort fordi boligene er så godt isolerte. Samtidig er det mye kos og hygge i en peisovn. I nybygg anbefaler han derfor å velge en ovn som gir minst mulig watt (W).

 – En tommelfingerregel er at peisen skal gi 60 eller 80 W per kvadratmeter. Bor du i en leilighet trenger du ikke mer enn 60 W per kvadratmeter. Skal du ha ovnen på hytta, kan du gjerne regne med 80 W per kvadratmeter, forklarer peiseksperten.Bruk medlemsfordelen din og bytt til en mer miljøvennlig peis, som Monaco fra Nordpeis/Modena Fliser.

En rentbrennende ovn gir mer varme selv om den bruker mindre ved. Bra for både lommeboken din og miljøet! Denne heter Nordpeis Monaco, Modena Fliser.

Sjekk pipa! 

Skal du installere ny peisovn, må du også sjekke at du har en pipe som vil fungere med den nye ovnen.

– Pipen er «ovnens motor» og må derfor tilpasses ovnen. I de nye ovnene sirkulerer luften på en helt annen måte slik at pipen ikke blir like varm som tidligere. De gamle pipene er ofte for store for nye ovner. Da blir det for lite trekk, påpeker Tørressen.

Bor du i borettslag og vil bytte ut den gamle peisen, anbefaler han å sjekke med styret om hvorvidt pipene er rehabilitert de senere årene. Eventuelt kan du be en montør sjekke trekken i pipa før du installerer peisen.

Les mer og få inspirasjon i nyeste Usbl-magasinet!

Gå en varm vinter i møte med en rentbrennende og mer miljøvennlig peis. Ingenting slår deilig peisvarme på kalde vinterdager. Stemningsfullt er det også! Denne stilige peismodellen er Nordpeis Cannes fra Modena Fliser.


Slik søker du om støtte til ny peisovn

  • Ikke-rentbrennende ildsteder, som åpne peiser, parafinovner og gamle vedovner (eldre enn 1998), forurenser byluften. Derfor gir flere kommuner støtte til utskifting til nye, rentbrennende vedovner.
  • I Oslo er støttesatsen 6 000 kroner innenfor Ringvei 3 og 1 500 kroner utenfor Ringvei 3. Tilskuddet begrenses til 50 % av kostnaden. Les mer på Oslo kommunes nettsider.
  • Bor du i en annen kommune? Sjekk din kommunes hjemmeside for nærmere informasjon om tilskudd
  • Hvis du bytter ut parafinovnen med en vedovn, kan du få inntil 25 % av kostnaden (inntil 5000 kr) tilbakebetalt av Enova. Støtten gis for fjerningen av parafinovnen og tanken, under forutsetning at du setter inn en rentbrennende ovn. For mer informasjon, se Enova.