Slik sparer du smart til pensjon 

– Ha som mål å være gjeldfri som pensjonist når inntekten din trolig halveres.  Da slipper du låneutgifter når du etter hvert får mindre å rutte med, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Ved Magne Gundersen, Sparebank1 Foto: iStock

Trenden er klar: Vi lever lenger, og som pensjonister har vi både flere drømmer og muligheter enn tidligere. Mange av disse drømmene koster penger. Der den eldste generasjonen var nøysom, bygget opp sten for sten og ville dø gjeldfrie, ser vi nå helt andre holdninger. Da er det behov for å tenke annerledes når det gjelder sparing.

Få færre utgifter 

 Hvis du sparer i boligen din, og i tillegg er gjeldfri som pensjonist, har du kun fellesutgifter å forholde deg til. 

– De som blir pensjonister nå, er vant til å ha mye, og den nye generasjonen som vokser opp vil trolig være enda mer kravstore. At det lønner seg å spare i egen bolig, er ingen hemmelighet. For hvert avdrag du betaler, eier du boligen litt mer, mener Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1. 

Bedre banktilbud til Usbl-medlemmer!

Spar i IPS 

Nå lanserer SpareBank 1 Individuell pensjonssparing (IPS), en ny type pensjonssparing som gir deg en skattefordel på 24 prosent. Du kan spare inntil 40 000 kr i året, det vil si at du får igjen 9600 kr på skatten året etter, hvis du sparer maksbeløpet.

– IPS kan være smart for alle som sparer eller ønsker å spare til pensjon. Men det er viktig å vite at pengene du setter av, er øremerket pensjon og dermed ikke kan tas ut før du fyller 62 år. Du kan også spare i aksjefond utenfor IPS. Da beholder du friheten til å gjøre det du vil med pengene dine, påpeker eksperten.  

Låne penger som pensjonist?

Det er fint å være gjeldfri som pensjonist, men hva om du likevel blir nødt til ta opp et lån? 

– Som pensjonist kan du få lån, men det avhenger av din inntekt  og sikkerhet i eiendom. Vurdering av nedbetalingstid blir jo også annerledes. Snakk med banken og få råd om hva som er best for deg. Bankene tilbyr ulike former for lån, noen opererer med såkalte senior-lån. Dette er avdragsfrie lån som gir deg ekstra penger å rutte med, tipser Gundersen.

Se alle dine medlemsfordeler som Usbl-medlem!

Hvor raskt bør du betale ned lånet? 

Et dilemma som kan oppstå hvis du plutselig får penger til overs, er om du bør betale ned boliglånet raskere enn du ellers ville gjort. 

– Nei, det lønner seg ikke nødvendigvis. Men du bør starte nedbetalingen så fort som mulig, både fordi du kan spare deg ned til et bedre rentetilbud, og du blir mindre sårbar for renteøkning. Du vil dessuten være bedre sikret mot å miste egenkapitalen hvis markedet faller og du ønsker å bytte bolig, råder Magne Gundersen, og tilføyer:

– Når du er nede på et visst nivå, kan det være lurt å bremse nedbetalingstakten noe og heller spare på andre måter, for eksempel i aksjefond. Da sprer du risikoen samtidig som du legger litt til side til pensjonisttilværelsen. Samtidig bør du ha med deg målet om å være gjeldfri når du skal gå av med pensjon.  

Få flere gode råd fra våre eksperter i Usbl-magasinet nr. 5.