Ekspertens råd til førstegangskjøpere

Klar for å innta boligmarkedet, men lurer på dette med egenkapital og finansieringsbevis? Her er ekspertens tips til deg som vil gjøre et godt kjøp.

Ved: Redaksjonen Foto: Eiendomsmegler1

Går du med planer om å kjøpe din første bolig, men lurer på hvordan du kan stille best mulig forberedt til visning? Vår ekspert Richard Veum er eiendomsmegler MNED og avdelingsleder ved Eiendomsmegler1 i Lier. Han gir deg sine beste tips slik at du lettere kan ta en avgjørelse før du eventuelt står midt i en het budrunde.

På boligjakt? Som Usbl-medlem har du forkjøpsrett på over 90 000 boliger! 

Hvor mye må jeg ha i egenkapital? 

– Forskriftene for boliglån sier at både etablerte og førstegangskjøpere må kunne vise til 15 prosent egenkapital. Bankene har likevel anledning til å avvike kravet i noen tilfeller. Sikkerhet i annen eiendom, kausjonister som eksempelvis foreldre eller andre garantier kan gi deg mulighet til å låne helt opp til 100 prosent av boligens verdi. 

Husk at egenkapitalkravet gjelder totalprisen på boligen med både innskudd og andel fellesgjeld samlet.

Må jeg ha BSU-konto? 

– BSU står for Boligsparing for ungdom, og er en svært gunstig måte å spare til egenkapital på for deg som er under 34 år. Per 2017 kan du spare 25 000 kr årlig, maksimal sparing er 300 000 kr. Her får du i tillegg et årlig skattefradrag på 5000 kr.

Er du ikke Usbl-medlem? Meld deg inn nå og se alle våre nye boliger!


Hva er et finansieringsbevis? 

– Vi i bransjen liker å kalle det for "jaktløyve" Har du jaktløyve på inntil tre millioner kroner, er dette en oppfordret grense for hva du kan by. Banken har gjort en nøye vurdering av hvor store kostnader du kan klare å betjene per måned. 

– Mottar du for eksempel 400 000 kr i gave, som rentefritt lån fra familie eller som arv, og det ikke er tatt hensyn til dette ved etableringen av finansieringsbeviset, kan du derimot by mer. 

Hva skjer om jeg legger inn et høyere bud enn finansieringsbeviset?

– Eiendomsmegleren er opptatt av å sikre en god hjemmelsoverdragelse for både kjøper og selger. Har du for lavt finansieringsbevis til den summen du byr, vil ikke banken kunne gi eiendomsmegleren finansieringsbekreftelse. Megleren kan da ikke anbefale selgeren å akseptere budet. Du som kjøper står da i fare for å få avslag, selv om du har høyeste bud i en budrunde. 

Drømmer du om nytt kjøkken? Se de siste kjøkkentrendene!

Hva må jeg se etter på visning? 

– Forbereder du deg godt før visningen, har du ekstra god oversikt før du eventuelt skal legge inn bud. Last ned salgsoppgaven og les både salgsoppgavetekst, vedlegg og takstrapport. Kikk nærmere på detaljer det er gitt kommentarer på, både teknisk standard ved boligen og planlagte oppgraderinger på sameier og borettslag. Bruk litt ekstra tid på undersøkelser av rom som det koster mye å oppgradere, som bad og kjøkken. 

Hvordan vet jeg om boligen er et godt kjøp?

– Hvis du er tidlig ute og orienterer deg om salgsprisene i området, vil det være lettere å vite om prisen du byr er forsvarlig. En slik orientering gjør det også enklere å sammenligne kvaliteter som størrelse, teknisk standard og intern beliggenhet. Du kan få følelsen av å ha gjort et godt kjøp hvis du for eksempel har klart å se potensialet i en bolig der andre ikke ser muligheter. 

Få flere gode eksperttips, samt masse inspirasjon i nyeste utgave av Usbl-magasinet!