Etter fem år med knallhard innsats, nøye planlegging og utallige turer til Ål for å hente store, kraftige tømmerstokker til låven, har Elvebakken gård gått fra å være fullstendig falleferdig til et praktsted av de sjeldne.

Likevel påstår ekteparet Sveinung og Linda-Marie Opsal at Svensefjøset, som det nå heter, ble til på bakgrunn av en lang rekke tilfeldigheter.


Tekst: Delbæk Tekstbyrå
Foto: Aktiv1 AS
23.03.2016


«Veien har blitt litt til underveis. Men vi skynder oss sakte, som vi pleier å si», forteller Linda-Marie.

Til daglig jobber Sveinung og Linda-Marie i et entreprenørselskap, som de selv eier og driver. Linda-Marie er egentlig utdannet sykepleier og Sveinung snekker, men så kom ønsket om å gjøre noe helt annet. I 2010 kom de over Elvebakken gård, beliggende like ved Hegg skole i Lierbyen. Gården var gammel og sliten, så rivetillatelse fikk de fort. Men så startet arbeidet med å bygge gården opp igjen, noe som skulle vise seg å bli betraktelig vanskeligere, og langt mer tidkrevende, enn først trodd.

«Det har vært en veldig lang og omfattende prosess, og det har vært utrolig mye å sette seg inn i. Alt arbeidet med alle godkjenninger og byggetillatelser er én ting, det er mange lover og regler å forholde seg til. Men fordi gården er en landbrukseiendom og ligger rett ved Lierelva, er det en del ekstra hensyn å ta også her. I tillegg må alt være riktig i forhold til både Mattilsynet og Helsedirektoratet, siden vi driver med både mat og drikke», sier Linda-Marie, som ikke legger skjul på at de har møtt på en del hindringer underveis.

«Det er bra med regler, det er jo likt for alle. Men det har vært mye frustrasjon. Vi har måttet takle en god del motstand fra administrasjonen og rådmannen i Lier kommune, men heldigvis har politikerne og liungene selv vært veldig positive og imøtekommende til konseptet vårt. Det er vi veldig ydmyke og takknemlige for», tilføyer Sveinung.


Veien har blitt litt til underveis. Men vi skynder oss sakte, som vi pleier å si. Linda-Marie Opsal

Mikrobryggeri og selskapslokaler

1. januar i fjor stod endelig Svensefjøset ferdig, og med eget mikrobryggeri og selskapslokaler som kan huse inntil 200 gjester, tok det ikke lange tiden før avtaleboka begynte å fylles opp. I året som har gått har Svensefjøset holdt både brylluper, dåp, konfirmasjoner, firmafester og ulik møtevirksomhet. I tillegg satser de nå fra 2016 stort på catering.

«Vi har mange bookinger fremover, både i 2016 og 2017, så det er vi selvsagt veldig fornøyde med. Foruten private selskaper, har vi også et samarbeid med kulturscenen i Lier som arrangerer ulike konserter. Da legger vi opp til at man komme hit og nyte en bedre middag før eller etter konserten. Vi har også et ønske om å arrangere våre egne intimkonserter, og til sommeren vil vi gjenta suksessen med ”åpen dag” der mindre grupper kan forhåndsbestille eget bord», forteller Linda-Marie.
 

svensefjøset

  • Eies og drives av ekteparet Sveinung og Linda-Marie Opsal.
  • Åpnet 1. januar 2015
  • Foruten private selskaper og andre arrangementer, har de catering og tilbyr utleie av kurs- og konferanselokaler.
  • Brygger eget øl og vil på sikt starte med brennevinsproduksjon.
  • Har planer om å åpne gårdsbutikk med utsalg av mat og drikke.

Kortreist mat

På menyen er det kortreist mat og egenprodusert øl som er i fokus. Menyen tilpasses etter sesong, og er satt sammen i samråd med kokken. Ekteparet er opptatt av benytte seg av de ressursene som finnes i nærmiljøet, og samarbeider mer enn gjerne med andre mat- og drikkeprodusenter i Lier. Men ølet, det brygger de selv.

«Hittil har vi lansert fem typer øl; Pale Ale, IPA, Stout, Blonde og en juleøl. Og i løpet av året vil vi kunne tilby Mjød, som er blitt lagret siden i fjor sommer. Den gleder vi oss veldig til å lansere, for den er kjempegod», smiler Linda-Marie, og understreker at de har ansatt egne folk med hver sin spisskompetanse.

«Vi er jo veldig glad i god mat og drikke, men vi er ingen kokker. Derfor har vi ansatt Rasmus Heuch som brygger, og Ivan Hame som kjøkkensjef. Vi har jo lyst til å ta del i bryggeriprosessen etter hvert, men foreløpig er vi helt avhengig av hjelp», sier hun.

For de som ønsker en smak av Svensefjøset hjemme, kan man etter hvert som lagerhyllene fylles opp ringe og avtale kjøp av øl direkte fra gården.

«Vi planlegger også en liten gårdsbutikk, med faste åpningstider der man kan komme og kjøpe øl og matprodukter fra kokken, samt diverse annet fra andre aktører her i Lier», sier Sveinung.

Følg Svensefjøset på Facebook