Hopp til hovedinnhold
Bli medlem

10 på topp - blomster til uteplassen

Blomster til uteplassen er ikke bare fint for oss mennesker, men også for bier, humler og miljøet. Slik lykkes du med blomster på balkongen eller verandaen.

Gjør det fint med blomster til uteplassen. Du kan lage din egen fargerike oase om du har en liten balkong eller veranda, på terrassen og i små og store hager.

Valg av blomster til balkongen og uteplassen

Noen kjøper ferdige planter. Andre sår sine egne, noe som er enda mer spennende når du ser at det du har sådd, spirer og gror.

Her er gode tips til hvordan du kan så frø i balkongkassene og hvilke planter og blomster du bør gå for. Smak og behag er selvfølgelig viktig. Samtidig kan noen blomster være enklere å få til enn andre. I tillegg har bier og humler sine favoritter blant vårblomster og sommerblomster. 

Behold blomstene hele sommeren

For både deg, bier og humler kan det være lurt å ha flere typer blomster og planter slik at du beholder en fin uteplass til langt utover høsten. 

Noen sommerblomster som visner, kan klippes helt ned, gis massevis av næring og vann og så kommer de kanskje tilbake igjen med ny blomstring før vinteren kommer.

Her får du en 10 på topp-liste med blomster til uteplassen som selv deg uten grønne fingre enkelt kan få til.

1. Pelargonium – tåler det meste

Pelargonium er én av de mest populære og hardføre sommerblomstene du kan ha i balkongkassen. Blomsten tåler både sol, tørke og regn, og vannes når jorden nesten har tørket ut. 

Husk å knipe av gamle og visne blomster, det fremmer ny, lang blomstring. 

Pelargonium finnes også i slyng og halvslyng. 

Bier og humler er glad i hager med mye farger, og de sier ikke nei takk til en pelargonium på sin vei. Brunsnegler, derimot, lar som regel Pelargoniumen stå i fred.

2. Erteblomster gjødsler jorden

Erteblomster finnes både som ettårige planter og stauder. De er utrolig dekorative og de ettårige blomstene lukter vidunderlig. 

Når erteblomsten klatrer oppover, trenger de noe å feste seg til. Denne sommerblomsten, som trives best midt på sommeren og mot sensommeren, må klippes eller knipes av etter hvert, for å stimulere til himmelsk blomstring. 

Erteblomster er søte å ha som snittblomster og trives lenge i en liten vase.

Erteblomster har en egen evne til å gjødsle jorden ved at den lager nitrogen, og dermed er den super for jordhelsen og andre planter i nærheten, om det er i balkongkassen eller i blomsterbedet. 

Sommerfugler er svært glad i erteblomsten.

3. Stemorsblomster fra vår til høst

Stemorsblomsten er en gjenganger i blomsterbed og verandakasser. Det er kanskje ikke så rart i og med at den vakre blomsten kan overleve noen kuldegrader – perfekt for en norsk vår og forsommer som kan by på mye forskjellig vær.

Stemorsblomst er en fiol, og den trives fra vår til høst med litt stell. Knip vekk visne blomster eller klipp blomster til buketter i ny og ne, slik får du planten til å blomstre lengst mulig. 

Denne vår og sommerblomsten tåler både sol og skygge, men stemorsblomst liker best litt av hver.

Stemorsblomster lokker lett til seg både bier, humler og sommerfugler.

4. Favoritten Fuksia

Fuksia, også skrevet fuchsia, eller tåre, er en favoritt hos mange. Den liker seg i sol og halvskygge og passer godt på balkong. 

Dette er en busk som trenger godt stell. Ha i gjødning hver gang du vanner, og knip av blomster. Da holder den seg vakker lenge i ampler og krukker. 

Fuksia kan du få i mange fargesammensetninger. Og med overvintring inne på et kjølig sted holder den seg gjennom hele vinteren.

Fuchsia, eller tåre, er på topplisten for pollinerende insekter som bier og humler.

5. Petunia – perfekt i balkongkasser

Petunia er en populær sommerblomst og er å se på mange balkonger, verandaer og uteplasser sommerstid. 

Populariteten til den silkemyke petuniaen, og hybriden surfina, skyldes at den gjør seg på både små og større uteplasser, og den finnes dessuten i utrolig mange fargekombinasjoner og varianter.

6. Jordbær i ampel 

Jordbær er en dekorativ og morsom plante også for deg som ikke har egen hage. Da kan jordbær i ampel være et supert alternativ. 

Jordbær har både blomster, kart og bær samtidig, og det er viktig at du gir planten både vann og gjødsel gjennom hele sesongen. 

Jo mer sol planten får, desto søtere blir jordbærene. 

Sneglene er glad i jordbær, men når jordbærene henger høyt opp i ampel, klarer ikke sneglen å ta dem.  Jordbærblomstene er bie- og humlevennlige, og sommerfugler liker også å stikke innom for litt nektar.

7. Spennende med drueplanter

Druer kan du dyrke selv på balkongen. Drueplanter trenger en varm og lang sesong for at druen skal modnes. Så start tidlig å sette planten på en lun og solrik plass med jevnlig vanning.

Druer er et langtidsprosjekt som trenger flere år på å vokse. Ha planten i en stor og dyp krukke, perfekt på glassveranda eller ved en sydvendt vegg. Det finnes utallige sorter som trenger forskjellig stell og jordsmonn. Spør der du kjøper planten.

Tips! Druer kan være fine til solskjerming. Har du en pergola over uteplassen, kan du få drueplanter til å vokse oppover og over pergolaen – noe som gir en vakker og effektiv solskjerming.

8. Georginer – vakker og langvarig blomstring

Få blomster kan måle seg med vakre georginer, også kalt dahlia, men vent med å sette dem ut, tidligst i juni. Strålende georginer gjør seg fantastisk på uteplassen og er populære hos bier og humler. 

Når du planter georginer, bør du ha i langtidsvirkende gjødsel. Georginer har lang blomstringstid og står også lenge som snittblomst. 

Før frosten kommer, kan du ta inn knollene og la dem overvintre mørkt, for eksempel i en isoporkasse i kjelleren, frem til neste års planting.

9. Høstbusken syrinhortensia

Høstbusken syrinhortensia er tiltrekkende både for mennesker og tistelsommerfugl. Fordi den holder ut til langt på høst, er den også super med tanke på mat til sultne bier og humler.

Syrinhortensiaen er hvit på sommeren og går gradvis over til rosaskjær utover høsten. Planten kan bli opptil tre meter høy, så her må du har stor takhøyde hvis du plasserer den på balkongen. 

Den trives i sol og halvskygge. Ha den i en dyp og stor krukke som tåler å stå ute om vinteren.

10. Solhatt forlenger gleden

Foto: Carolien van Oijen on Unsplash

Når de fleste andre blomster har gitt opp for sommeren, viser solhatten seg fram i verandakasser, potter, krukker og blomsterbed. Disse staudene kan holde ut helt til oktober før de klippes ned før neste sesong.

Solhatt trives i både sol og halvskygge, og den foretrekker drenert jord.

Solhatt finnes i mange vakre farger og er en svært populær blomst for bier, humler og sommerfugler som begynner å mangle steder å hente nektar.

Bytt frø med naboen

Elsker du blomster og vil ha et stort mangfold i balkongkassen? De fleste frøprodusenter har en sommermiks i sortimentet sitt, det vil si ulike frø som er satt sammen til en vidunderlig miks. 

Det finnes mange nettbutikker for frø, men det går også an å bytte med naboer og venner. Flere steder i landet arrangeres det også frøbytte-treff.

Flere humlevennlige planter

Noen blomster og planter er populære i matveien for både mennesker og insekter som bier, humler og sommerfugler. Noen av de mest populære plantene er tomater, bærbusker, frukttrær, bønner, solsikke, agurkurt, oregano, timian og peppermynte. 

Det er også fint å ha noen marihøner som trives på uteplassen. De er for eksempel bladlusas store fiende. Da er dill, kjørvel og karve topp å ha for marihøna.

blomstermeny.no finner du liste over blomster, stauder og planter, både hageplanter og ville planter, som er bra for både bier og humler.

Få det frodig på terrassen med petunia, georginer, pelargonia og fuksia!

10 blomster som tåler frost

Disse blomstene tåler noe frost:

 • Alpefiol 
 • Helleborus/julerose
 • Krokus
 • Perlehyacint/muscari
 • Påskelilje/narciss
 • Ranunkel 
 • Scilla
 • Stemor/fioler
 • Tulipan
 • Tusenfryd 

10 sommerblomst-favoritter 

Her er sommerblomster som stortrives i krukker:

 • Blodbeger
 • Blomkarse 
 • Kjempeverbena
 • Lavendel
 • Løvemunn
 • Nemesia
 • Praktvindel
 • Prydtobakk
 • Pyntekorg/cosmos
 • Tagetes

Foto og tekst: Jane Ødegård, Hagekolonien.no