Hopp til hovedinnhold
Bli medlem

Derfor bør du slipe tregulv og parkett

Å slipe et tregulv eller en parkett er mye rimeligere enn å legge nytt. Dessuten er det mer miljøvennlig! Her får du ekspertens råd om sliping av gulv.

Det koster litt tid og innsats å slipe tregulv eller en slitt parkett, men resultatet er verdt det! Men hvordan kan du få til å slipe tregulvet selv? Og hva bør du tenke på før du eventuelt bytter ut et slitt gulv?

Sjekk gulvet før du kjøper nytt

Det første du bør sjekke før du handler nytt gulv, er om det er ekte parkett som kan slipes, eller om det ligger et gammelt, vakkert tregulv gjemt under. 

– Fra et forbrukerperspektiv er det ikke bare mer miljøvennlig, men også mye mer økonomisk gunstig å slipe tregulvet enn å legge nytt, sier Eivind Johansen, tredje generasjon gulvsliper og daglig leder i familiebedriften Johansen & Søn gulvsliperi. Han driver også Gulvpodden hvor tema er tregulv og parkett, vedlikehold og sliping.

Å legge et nytt gulv, medfører en god del arbeid om du gjør alt selv.

– Først må det gamle gulvet rives, fraktes og deponeres. Så må det nye kjøpes, fraktes og monteres. Listverk må av og på, og ofte erstattes fordi det sprekker under demontering, forklarer Eivind Johansen. 

Han legger til at i noen tilfeller må også veggene tas fordi de skades i prosessen med å bytte gulvet. Da har du faktisk pusset opp hele rommet, mens du med gulvsliping kun må tømme rommet for møbler. Du trenger heller ikke fjerne listene ved sliping av gulv .

Mindre søppel av å slipe gulv

Eivind Johansen startet karrieren som gulvsliper allerede som 16-åring. 

– Jeg fikk et par kunder og et sett maskiner av faren min. Det var liksom starten på karrieren. 

Fatter’n kastet meg ut på dypt vann, men det tok ikke lang tid før jeg hadde flere kunder enn han, sier Johansen og ler. 

I årene som har gått har han slipt det meste, fra gulv på Akershus festning og Det Kongelige Slott til kontorlokaler og vanlige, norske hjem. Det er sjelden han ser et tregulv som ikke kan slipes, enten det er heltre eller parkett. 

Gulvsliperen forteller at han begynte å reflektere over miljøaspektet ved jobben sin etter en opplevelse på Haraldrud gjenbruksstasjon i Oslo. 

– En dag jeg var der så jeg flere containere fulle av gamle tregulv som var kastet. En av de ansatte sa at det bare var en brøkdel av alle gulvene som ble kastet hver uke. Jeg syntes det var ille, for de gulvene kunne jo jeg ha slipt, sier Johansen. 

– Vi produserer noe avfall når vi sliper gulv også, men sammenlignet med å bytte gulvet, er avfallsmengden ved gulvsliping veldig liten, påpeker Johansen. 

I 2017 ble Johansen & Sønn landets første Miljøfyrtårn-sertifiserte gulvsliperi, etter en stringent omstilling av avfallsrutiner, produktsortiment og maskinpark. 

Skjulte tregulv i gamle bygg

Johansen fremhever at folk kan ha skjulte skatter uten at de vet det. I gamle bygg er det ofte solide heltregulv under lag på lag av laminat og linoleum.  

– Nesten uansett hva det er som er lagt over det gamle tregulvet, kan det fjernes. I 95 prosent av tilfellene kan gulvet slipes og bli vakkert, bedyrer Johansen

Et tips er å vippe opp teppe- eller linoliumskanten i et hjørne, eller brekke opp en plankebit ved en terskel, for å se hva som er under det nåværende gulvet. 

– For meg holder det å se på bygget, så vet jeg hva slags tregulv det er der, sier Johansen.

De tykkeste og mest solide tregulvene befinner seg i bygårder fra 1800-tallet. I disse gårdene ble det lagt kraftige tregulv oppå etasjeskillene, som fungerte som undergulv, som det ble lagt tepper eller parkett oppå. 

– I moderne tid begynte man å ta frem disse gulvene, slipe dem og bruke dem som gulv i seg selv, sier Johansen.

De fleste parkettgulv kan slipes

På 1930- til 1950-tallet gikk de over til å legge gran eller furugulv direkte på et underlag av betong. Det kan også være eikegulv i disse bygningene. På 1980-tallet var to-stavs parkett populært, før trenden gikk over til 3-stavs parkett på 1990-tallet.

– Det er tydelig at mange ikke vet at de også kan slipe denne typen parkett. Hvis det er et slipesjikt på tre til fire millimeter, betyr det at du kan slipe gulvet to til tre ganger. 

Johansen understreker at du kan få de fleste fargesjatteringene, også på nevnte typer parkett. 

Gulvekspert Johansen er imidlertid bekymret for utviklingen innen nybygg. På grunn av kraftig prispress i byggebransjen legges det rimeligere tre-stavs parkett, som ofte har et så tynt slipesjikt at det kanskje bare kan slipes én gang. 

– Når du vet at et gulv bør slipes cirka hvert tiende år, er det åpenbart at dette ikke er noe godt miljøfokus, sukker Johansen, som mener boligkjøpere bør stille høyere krav til kvaliteten i nybygg. 

Leie av slipemaskin

Ønsker du å slipe gulvet selv? 

Dersom du har sjekket at du kan slipe det gamle heltregulvet eller parketten,  er det egentlig bare å sette i gang dersom du har riktig utstyr og fremgangsmåten klar. Det tar tid og innsats, men resultatet blir både fint og mer miljøvennlig enn å kjøpe nytt.

Hos mange byggvarehus, maleforretninger og jernvarehandlere, kan du få leid komplett utstyr til sliping av tregulv og parkett. Med slipeutstyret får du også trinn-for-trinn-instruksjoner på hvordan du kan slipe gulvet og få et pent resultat. Instruksjonene kommer som brosjyrer og/eller video med nøyaktige og detaljerte beskrivelser av hvordan du utfører gulvslipingen.

Når du leier gulvslipemaskin, kan det være lurt å ha med en kantslipemaskin som kommer til mot kanter, og eventuelt en trekantsliper for hjørnene. 

Slik klargjør du gulvet før sliping

Før du låner slipemaskinen, bør alt være ryddet og klart. Gulvet bør være ordentlig vasket og renset slik at du ikke sliper ned skitt og møkk i tregulvet.

Har du spikre og skruer, må disse dores eller skrus 2-3 mm ned i gulvet slik at du ikke ødelegger slipepapir unødvendig.

Har du hatt vegg til vegg tepper som har vært limt fast, bør du få skrapt bort de gamle limrestene. Også gammel sparkel bør fjernes.

Det blir en del støv av gulvslipingen, men gulvslipemaskinene har et støvavsug som tar inn det meste av slipestøvet. Allikevel kan det være lurt om du får lukket rommet med gulvet du skal slipe, for det blir støvete uansett. Teip igjen med plast selv om du kan lukke av rommet med dører. 

Et tips for å samle opp noe av støvet, er å ha et fuktig laken i rommet.

Slik sliper du tregulv og parkett

Valg av slipepapir er avhengig av blant annet om gulvet skal jevnes ut, om kun lakken skal bort og/eller om småskader og riper skal fjernes. Spør fagfolk der du leier slipemaskinen om du er i tvil.

Start gulvslipingen av kantene i hele rommet. Slip ned til rent tre. 

Så er det klar for å slipe tregulvet i resten av rommet. Dersom tregulvet er jevnt i utgangspunktet, skal du slipe langs bordene. Jobb systematisk for å få en jevn sliping av tregulvet.

Etter at lakk og skader er fjernet, bør du bruke et finere slipepapir for å fjerne slipesporene. Bruk gjerne stadig finere slipepapir helt til gulvet er glatt og fint.

Støvsug gulvet mellom hver runde med sliping. Til slutt må du støvsuge, kose og tørke av både gulv, vegger, tak og utstyr for å få fjernet det fine støvet som er overalt. Gå nøye over sprekkene mellom gulvbordene med støvsugeren.

Til slutt renses gulvet og vaskes deretter med rent vann. Gulvet må tørkes helt før behandling.

Lakking eller oljebehandling av gulv?

Etter sliping, trenger gulvet behandling. 

Gjennom de senere årene har det vært populært med lyse tregulv. Mange arkitekter sverger til olje eller såpebehandling og argumenterer med at dette bevarer treverkets naturlighet. Dessuten er det deilig å gå barbeint på et oljet eller såpebehandlet gulv.

Gulvsliper Eivind Johansen mener at forestillingen om at lakk er kaldt og hardt, henger igjen fra gamle dager. 

– Det har vært en rivende utvikling av lakkprodukter de senere årene. Med ultramatt og vannbasert gulvlakk, kan vi komme veldig nær uttrykket til et oljet gulv, mener han.

Forskjellen er at et oljebehandlet gulv må vedlikeholdes hver år, mens et lakkert gulv er vedlikeholdsfritt. 

Eivind Johansen pleier å spørre folk om for eksempel har hund eller små barn, på den måten kan han lettere vurdere slitasje og vedlikeholdsbehovet.

Velg riktig overflatebehandling av tregulv og parkett

Her er seks metoder ved overflatebehandling av tregulv:

 • Hardvoksolje er en mellomting av olje og lakk. Kan repareres lokalt. Hardvoksolje på tregulvet gir ikke samme patina som olje som jobber mer i symbiose med treverket.
 • Lakk på tregulv er mest brukt i norske hjem. Trelakkene kan  fås i ultramatte typer som ligner på olje. Pass på å bruke en miljøvennlig type uten ftalalater, Bisfenol A, N-Methyl Pyrrolidone og VOC. Kan ikke repareres lokalt. 
 • Oljing av tregulv og parkett gir et ultramatt uttrykk og treverkets naturlige kvaliteter fremheves. Et oljet tregulv får en vakker patina med tiden. Bruker du olje på tregulv og parkett, må du passe på jevnlig vedlikehold med oljing av gulvet hvert år. Kan repareres lokalt.
 • Såpebehandling av tregulvet er en metode som gir naturlige og myke gulvflater. Et tregulv som er såpebehandlet krever en spesiell husvask. Kan repareres lokalt.
 • Luting av gulvet er ikke en behandling i seg selv, men brukes for å endre uttrykket til et gulv. Det beskytter ikke tregulvet. Har du lutet tregulvet, krever det en toppbehandling i etterkant.
 • Maling av tregulv og parkett egner seg best dersom tregulvet er veldig stygt.

Vedlikeholdsfritt laminatgulv et alternativ til tregulv

Ønsker du helt vedlikeholdsfrie gulv uten behov for sliping, kan laminat være et alternativ til tregulv og parkett.

Laminat kommer i svært naturtro utgaver som ser helt ut som parkett eller tregulv. Du skal være svært god for å se forskjellen mellom en del laminatgulv og tregulv.. 

Laminatgulv er rimelig, enkelt å rengjøre, svært slitesterkt og holder seg fint selv med småbarn og hunder i hus. Laminat er svært lite utsatt for både riper og støt.

Tregulv i ulike bygningstyper

1800-tallet: Heltregulv som bærende gulv over stubbloft. Ofte dekket til med teppe eller parkett. 

1930–1950-tallet: Furu-, gran- eller eikeparkett lagt på betong. God kvalitet med tykke plankebord. 

1980–1990-tallet: To- til tre-stavsparkett med 3-4 mm slipesjikt. Kan slipes fire ganger. 

I dag: Mye bruk av tre-stavsparkett av ymse kvalitet. Kan ha ned til 2 mm slipesjikt.

Johansen & Sønn gulvsliperi

 • Etablert 1958 på Kjelsås i Osl
 • Drevet av familien Johansen i tre generasjoner
 • Sliper og behandler alle typer tregulv
 • Har maskinpark som muliggjør støvfri gulvsliping
 • Landets eneste Miljøfyrtårn-sertifiserte gulvsliperi
 • Bruker kun miljøvennlige produkter
 • Driver podkasten Gulvpodden
 • www.gulvsliperen.noKilder: ifi.no, viivilla.no