Hopp til hovedinnhold
Bli medlem

Trendy og enkel oppussing av kjøkkenet

Det er både trendy og økonomisk å ta vare på kjøkkenet du allerede har. Går du allikevel i gang med oppussing av kjøkkenet, kan du ha miljøet og gjenbruk i tankene og ta varige, smarte og rimelige valg. Her får du ekspertenes tips.

Gjenbruk blir mer populært også når det gjelder oppussing av kjøkkenet. Stadig flere innser at det ikke er spesielt miljøvennlig eller moderne å kaste ut relativt nye og velfungerende kjøkkeninnredninger bare fordi stilen eller fargen plutselig kjennes feil. 

– Det mest bærekraftige er å ta vare på det kjøkkenet du har. Stell pent med det og følg produsentenes anvisninger for vedlikehold. Da holder både innredning, gulv, vegger og møbler seg fint lenge, sier Bjørg Owren, kreativ leder hos Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI). 

DIY oppussing av kjøkkenet

Kombinasjonen av gjenbruk og DIY, eller gjør-det-selv på godt norsk, er bærekraftig for både miljøet og økonomien din. Med mindre kjøkkenet må totalrenoveres, kan en enkel oppussing av kjøkkenskap, interiør, vegger og gulv gi deg et helt nytt kjøkken.

Bjørg Owren fra IFI påpeker at om du ønsker fornyelse, kan du enkelt skape en ny stil og atmosfære ved å bruke farger, tapet og nye tekstiler på kjøkkenet. 

– Kjøkkeninnredningen kan males, eller du kan foliere skapdører med klebefolie. Du kan skifte fliser eller sette opp tapet på halvmeteren over kjøkkenbenken, tipser hun.

Den generelle interiørtrenden nå dreier seg om økt fargebruk, gjerne varmere toner, og dette gjelder også på kjøkkenet. Nå ønsker vi oss en koselig atmosfære. 

Gjenbruk av kjøkkenskap

– Nå er det trendy å fjerne overskap og ha åpne hyller på kjøkkenet. Gi veggen bak en sprek farge, eller sett opp et skikkelig statementtapet, tipser Owren. 

– Av veggskapene kan du lage en kjøkkenøy på hjul. Du kan også lett skifte håndtak på skap og skuffer. Bare dét gjør at kjøkkeninnredningen ser ny ut, forteller hun.

Owren slår også et slag for Microsement, som du kan bruke for å fornye benkeplate og vegger. Her finnes det flere farger å velge blant, ikke bare grått. 

Male eller skifte kjøkkengulv

Hvis du har en åpen kjøkkenløsning, kan du bruke farger eller tapet for å markere soner. Du kan også skape forandring på kjøkkenet ved å male kjøkkengulvet, så lenge det ikke er ødelagt, vel å merke.

– De fleste gulv kan males. Skal du skifte gulv er det mest miljøvennlig å gå for et som vil holde lenge, sier Bjørg Owren fra IFI. 

Hun råder deg som skal fornye eller skifte kjøkkengulv til å tenke over hva kjøkkengulvet må tåle. 

– Hvis det er en familie med flere barn og hund, må det velges et materiale som er mer robust enn hos et par som tøfler på sokkelesten, sier hun.

Miljøvennlige materialer i kjøkkenoppussing

Owren forteller at det finnes kjøkkengulv med bærekraftprofil i alle typer materialer, så det er ingen grunn til å være redd «plastgulv», slik som for eksempel vinyl og vinylfliser på kjøkkenet. De fleste vinylgulv kommer nå uten ftalater som er pekt på som en versting for miljøet og inneklimaet. 

– De seriøse produsentene satser på miljøvennlige råmaterialer, og gjenvinning, se etter merking. Uansett materialvalg, velg god kvalitet fra en produsent som deklarerer innhold, råder Owren.

Det gjelder også dersom du bestemmer deg for å totalrenovere kjøkkenet. Se etter miljømerking hos produsentene, vær en bevisst forbruker og still spørsmål rundt produksjon og materialer. Velg gjerne lokalt og kortreist om du kan.

Kvalitet og seriøse leverandører

– Hva vi mener med miljøvennlige produkter og produsenter er imidlertid et stort spørsmål. Miljøvennlig for hvem– med tanke på råvarer, produksjon, natur, transport, gjenvinning eller søppel? 

Alle seriøse produsenter er opptatt av miljø, og det kommer stadig nye produkter. Her er det strenge krav til dokumentasjon. Som forbruker kan det være utfordrende å orientere seg, men spør. Kjøp kvalitet og sats på seriøse leverandører, påpeker Bjørg Owren fra IFI. 

Ikea med grønnere kjøkkenløsninger

Også kjøkkengiganten Ikea opplever at kundene i det siste er blitt mer opptatt av bærekraft og stiller spørsmål rundt produksjon og råmaterialer på kjøkkenet og andre rom i hjemmet. I Ikea tror de denne tendensen vil være gjeldende for 2020-tallet. 

– Folk ønsker i større grad å ta vare på det de har og velger klassisk fremfor trend, forteller Hanne Cecilie Lien, salgssjef på kjøkken i Ikea.

– Ikea har fokus på resirkulerte materialer, både inni og utenpå kjøkkenfrontene våre. Dette gjelder utvalgte fronter, men det er veien videre. Ikea har også besluttet å redusere bruken av heltre og erstatte dette med trykkfinèr for bedre å utnytte råmaterialet, forteller Hanne Cecilie Lien.

6 viktige spørsmål før kjøkkenoppussing

– Prosessen med å velge et kjøkken kan virke veldig vanskelig, nettopp fordi du er usikker på om du kommer til å like det samme kjøkkenet i 20-30 år, sier salgssjef Hanne Cecilie Lien i Ikea.

Hun råder forbrukere til å tenke over disse 6 spørsmålene før de setter i gang med oppussing av kjøkkenet: 

  1. Hva er viktig for deg i et kjøkken?

  2. Er dere en stor familie eller bor du alene? 

  3. Lager du mye eller lite mat? 

  4. Hvilken flyt ønsker du i kjøkkenet? Skal det være plass til å sitte å spise, jobbe eller gjøre lekser på kjøkkenet og så videre. 

  5. Ta utgangspunkt i det kjøkkenet du har. Hva fungerer bra eller mindre bra? Bygg videre på det. 

  6. Når du har avdekket behovet, må du se på hvilken stil du liker. Tenk på hvilke materialer og farger du vil trives med over tid og tenk litt på hvilken grad av vedlikehold som passer for deg.

Grønne kjøkkentrender hos Ikea

Bestemmer du deg for å gå for oppussing av kjøkkenet, har Ikea mange nyheter og farger å velge i.

Av kjøkkennyheter for året, nevner salgssjefen nye farger som blå, grønn og mørk rød, men du vil også finne ulike gråtoner på varehusets kjøkken. Lien forteller at det i hovedsak er matte overflater som gjelder nå, men høyglans er fortsatt aktuelt på kjøkkeninnredningen.  

– For eksempel er Bodarp-serien laget av resirkulerte PET-flasker, brukt på overflaten, mens det er brukt resirkulert spon i kjernen, sier Hanne Cecilie Lien hos Ikea kjøkken. 

Kjøkkensalgssjefen fra Ikea har noen smarte tips til deg som allerede har et velfungerende Ikea-kjøkken, men som likevel ønsker en rask fornyelse. 

– Om du ønsker en oppgradering av kjøkkenet eller endring av utrykket, trenger du ikke skifte hele kjøkkenet. Du kan med enkelthet bytte fronter og/eller benkeplaten. 

Du kan også male frontene og skifte ut håndtakene for en ny look. Vi har veldig gode innsideløsninger som er med å bidra til at kjøkkenet blir mer praktisk, og at du lettere kan se hva du har i skuffer og skap, er rådet fra Lien.

Dansk design hos Montér

Hos Montér-varehusene kan du finne mange nyheter til kjøkkenet. Montér har mange gode varemerker i sortimentet, både innen kjøkkeninteriør og hvitevarer.

Aubo er kjøkkeninnredning i god dansk design. Den populære Sense-serien til kjøkkenet, kommer nå med Sense Festival. Her kan du finne nye nyanser og kantfarger. Fargene på kjøkkeninnredningen spenner bredt, fra eksklusiv sort til luksuriøs mørkerød og moderne kritthvit, noe som passer perfekt inn i tidens kjøkkentrend. 

Aubo Sense kombinerer minimalistiske linjer med en silkemyk og supermatt overflate for et tidløst design. Selv om et hvitt kjøkken fortsatt er det mest populære valget, ses en tydelig tendens i markedet mot et mer vågalt og fargerikt utrykk. 

Lekkert og praktisk med integrert ventilator

Platetopp med integrert ventilator er blitt veldig populært i leiligheter og boliger med åpen kjøkkenløsning. En slik benkeventilator gjør seg også godt når platetoppen befinner seg på en kjøkkenøy da man slipper å ha en diger ventilator fra taket.

Løsningen med platetopp med integrert ventilator skal også gi et langt renere inneklima. Enkelte modeller trekker unna opptil 98 prosent av fett, os og matlukt. De fleste konvensjonelle kjøkkenhettene fjerner ikke i nærheten like mye.

Usbl-medlem? Fordeler når du pusser opp

Er du medlem i Usbl, nyter godt av mange medlemsfordeler når du pusser opp kjøkken eller andre rom i boligen. Her er noen av dem:

Usbl-medlemmer får 5 prosent bonus og 10 prosent rabatt hos Modena Fliser, en av landets største aktører på blant annet keramiske fliser, peiser og tyngre byggevarer. 

Som Usbl-medlem har 5 prosent bonus når du handler hos utvalgte Montér-varehus. Bonus gjelder både på ordinære varer og tilbudsvarer. 

Du får også medlemsfordeler hos Flügger farge med 20 prosent rabatt på ordinære varer.

Sjekk flere Usbl-medlemsfordeler innen bolig, oppussing og interiør her.