Hopp til hovedinnhold
Bli medlem

Lag en oase med planter på balkongen

Du trenger ikke en diger hage for å lage en oase. Finn fram krukker, ampler og gjør klar balkongkassen for blomster, urter og grønne planter på balkongen.

Lag en oase med planter på balkongen 

Du trenger ikke en diger hage for å lage en oase. Finn fram krukker, ampler og gjør klar balkongkassen for blomster, urter og grønne planter på balkongen.


Uansett størrelse har du plass til blomster og andre planter på balkongen din. 

Selv om du ikke har en diger terrasse, kan du få det grønt og frodig på begrenset plass. Det meste kan plantes på balkongen, som en liten hage.

Her er noen gode tips og råd for å lage din egen lille hageoase på balkongen.

 

Slik planlegger du planter på balkongen

Når du planlegger å innrede en balkong, terrasse eller veranda, er det lurt å tenke tredimensjonalt. 

Det er flott med balkongkasser som ikke opptar gulvplass, men du trenger ikke å begrense deg kun til balkongkasser. Du kan sette krukker med planter på gulvet og la dem vokse opp etter veggen, og henge ampler ned fra taket. Selv den minste uteplass kan romme så mangt. 

 

Uteplass med klatreplanter

Det meste kan plantes på balkongen som i en liten hage. Plant i høyden med busker og klatreplanter. 

Klatreplanter er ideelle til å dekke en ellers kjedelig vegg. Den kan strekke seg oppover veggen, langs gelenderet og opp under taket, bare planten finner noe å ta tak i. 

En krukke med klatreplanter kan plasseres bak en stol, utesofaen eller dagsengen, men det er viktig at planten får en fast plass og ikke flyttes rundt. 

Andre planter kan derimot settes på rullebrett med hjul. Da blir det lettere å flytte dem etter sol og skygge, eller bruke plassen selv om du ønsker det. 

Tåler planten skygge, er det viktig at den får en fast plass i skyggen. Et godt tips til planter som liker seg i skygge eller halvskygge, er eføy. Denne planten er vintergrønn og vakker året rundt. La eføyen klatre oppover vegg og tak, eller slynge seg bort over gelenderet. Eføy trives i nesten alle slags jordtyper og er enkel å lykkes med.Veranda med slyngplanter i ampler

En fin slyngplante, eller to, setter farge på uteplassen, og en slyngplante i ampel kan gjøre verandaen eller balkongen din ekstra frodig. Sett kroker i taket og la blomstene folde seg ut. Bare pass på at ampelen er forsvarlig satt opp så et vindkast ikke får tak i den. 

Er uteplassen din utsatt for vind, er veggpotter et alternativ. 

Tips! Prøv små tomater i ampler. Der får de massevis av sol, er fine å se på og smaker godt når solen har modnet dem.

 

Krydderurter i potter og krukker

Du kan ha din egen urtehage på kjøkkenbenken, verandaen, balkongen og terrassen. Det er supert å utnytte plassen med spiselige urter som attpåtil er fine å se på. Urtene kan puttes i krukker, men også mindre potter er supre til urteplanter. 

Urtene du kjøper i matbutikken er ikke dyrket for å overleve, men for å brukes med en gang. Kjøp heller herdede urteplanter på gartneriet eller gå for å så egne frø. 

Plant om krydderurtene i større krukker eller plantekasser. Rosmarin, mynte, oregano og gressløk er de som det er lettest å få til. 

Nyt krydderurtene gjennom sesongen. Er det noe igjen på slutten av sesongen, kan de tørkes eller fryses ned.

 

Vent ut frosten, så frø inne

Plant ikke ute før du er sikker på at frostnettene er over, med mindre du har gått for blomster og planter som tåler noen minusgrader.

Skal du så frø, er det lurt å begynne tidligere på våren, i hvert fall med tomater, urter og salater. Så frøene inne, helst med vekstlys om du har. Les på frøpakningen. 

Bor du i de sørøstlige delene av landet, kan du plante ut de sådde vekstene i mai. 

Plant ut vekstene i ampler, balkongkassen, vekstkasser eller krukker. 

Skal du så blomster? Mange typer blomsterfrø kan sås rett i jorda når frosten er over, så her kan du holde av plass i balkongkassen til fargerike vår- og sommerblomster. 

Noen blomster tåler frost og kan plantes tidlig på våren. Fioler kan tåle en frostnatt og er en vårblomst som med riktig stell kan vare helt til høsten.

Tips: På yr.no finner du en liste som viser når siste frostnatt vanligvis er der du bor. Men vær obs på at listen er et resultat av gjennomsnittsmålinger over flere år og ikke kan garantere at det ikke blir frostnetter etter oppgitte dato.