Nå kan du skifte til vinterdekk

Frostnettene er her, og det er på tide å bytte til vinterdekk på bilen. Før du bytter, sjekk at dekkene har riktig mønsterdybde og ikke er skadet eller skjeve. 

Tekst: Marta Holstein-Beck Foto: iStock

Det er viktig å være ute i god tid med dekkskifte før vinteren kommer. Ha vinterdekkene klare når kuldegrader, snø og sludd kommer og gjør veiene glatte.

Unngå bot med riktige dekk

Visste du at du kan få bot dersom du ikke har gode nok eller riktige dekk på bilen? Det er ditt ansvar at bilen er skodd for føret. Politiet gir bøter avhengig av hvor graverende lovbruddet er. Kjører du med sommerdekk kan du risikere å få 3000 kr i bot (750 kr per dekk) dersom mønsterdybden ikke er stor nok.

– Sommerdekk gir rett og slett dårlig kontroll på vinterføre, og du utsetter deg selv og andre for fare ved å ha dekk som ikke er tilpasset kjøreforholdene, sier Christian Godard, markedssjef i Dekk1.

Skift når nattetemperaturen synker

Det finnes ingen lov eller påbud i Norge om når du skal skifte dekk, men som regel bør du skifte til vinterdekk i begynnelsen av oktober. 

Ifølge forsikringsselskapet Ifs skadestatistikk har én av ti biler som er involvert i trafikkuhell i vintersesongen sommerdekk.

– Når temperaturen synker til fem grader om natten, ville jeg vurdert å legge om. Kjører du piggfritt kan du mange steder fint legge om før 15. oktober, anbefaler Gordard. 

Piggdekk kan brukes fra 1. november til første mandag etter andre påskedag, eller fra 16. oktober til 30. april i Nord-Norge.

Er du ikke Usbl-medlem? Meld deg inn nå og se flere medlemsfordeler her.

Sjekk mønsterdybden

Før du skifter dekkene, bør du sjekke mønsterdybden. Som en hovedregel bør du bytte dekk hvis mønsteret er under fire mm og/eller hvis dekkene er mer enn fem år gamle. 

Det kan være greit å vite at du risikerer avkorting i utbetalinger fra forsikringsselskapet dersom bilen har dårlige dekk og du havner i en ulykke.

Sjekk dekkene for eventuelle skader og skjev slitasje. Er du usikker bør du få dekkene sjekket på et dekkverksted. 

– Dekk oppbevares best helt tørt, mørkt, kjølig og absolutt ikke i sollys, tipser dekkeksperten.

Bruk medlemsfordelen din hos Dekk1 og få ekstra rabatt og bonus!

Bruk et dekkhotell

Dekkene bør enten henges opp eller stables liggende på hverandre med felg montert. Før du legger dem vekk bør du vaske dem, tilføre litt ekstra luft og vurdere tilstanden. 

Oppbevarer du dekkene dine på et dekkhotell, frigjør du mye plass i boden og slipper jobben med vedlikehold og skift. Dessuten vil du få sjekket dekkene dine hvert år og få beskjed dersom du trenger nye.