Hopp til hovedinnhold
Bolig
Norsk designs tidløse arv
N
orsk design har en sterk posisjon og en kanskje enda sterkere arv. De rene linjene som preger interiøret går aldri av moten, og i dag ser vi en revitalisering av det som en gang var med å starte eventyret.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
30. mai 2022

Den norske designarven

Vi har slått av en prat med Kriss Daatland. Hun er redaktør i bolig- og interiørmagasinet Bonytt og lever tett på alt det som rører innen nordisk design. Fra stoler og sofaer til benker og bord er det nemlig veldig mye fint som både designes og produseres i Norge. Derfor har vi spurt om hun kan ta oss med gjennom det norske designlandskapet og trekke frem noen av de største og viktigste designerne og produsentene av norske designmøbler. 

– Norsk design har stått sterkt siden 1950-tallet. Dessverre har vi nok aldri vært like flinke til å markedsføre oss som våre naboland. Derfor har både Danmark og Sverige i større grad blitt sett på som Skandinavias designleverandører, forteller Daatland.

Kan interiør: Kriss Daatland, redaktør i Bonytt.

En norsk designrenessanse

Den siste tiden har det for alvor blåst nytt liv i seilene til norsk design. Blant annet har flere norske superstjerner fra midten av forrige århundre blitt relansert. Møbelprodusenten Eikund i Egersund har som en av flere andre plukket frem flotte designstykker fra femtitallet. 

– Eikund har for eksempel relansert Fredrik Kaysers tidløse klassiker Krysset fra 1955, og møbler av Sigurd Resell og Torbjørn Afdal blant andre. Dette er helt klart noe av det flotteste Norge har, sier Kriss Daatland.

Kayserens gamle stol: Det er ikke vanskelig å se hvor Krysset av Fredrik Kayser har fått navnet sitt fra når man ser hvordan stolen er utformet.

Krysset har sete og ryggstøtte laget i skinn, og stolbeina i tre danner krysset som gir sitt navn til stolen. Den er inspirert av sin tids trender, men det ikoniske designet har så til de grader tålt tidens tann.

Retro interiør fra Fjordfiesta

Fjordfiesta i Molde er nok en aktør som relanserer flotte norske møbler fra etterkrigstiden. Scandia-stolen, designet av Hans Brattrud i 1959, er en klassiker som er godt etablert i de tusen norske designerhjem. Stolene har en enkel men komfortabel utforming, og de smale, rene linjene i eik eller valnøtt er like tidløse som de er estetiske.

Klassisk og moderne: Scandia-stolene kommer i flere forskjellige utgaver, men alle bærer det samme karakteristiske preget.

Designerduoen Anderssen & Voll lanserte høsten 2021 putekolleksjonen Scandi Lux til Scandia-stolene. På mange måter viser dette at norsk design ikke er redd for å røre litt i gryta. Samtidig finnes det en ydmykhet der som anerkjenner storhet, og som forsiktig forsøker å la moderne tilbehør sømløst flettes sammen med ikonisk design. Putene løfter sittekomforten enda noen hakk opp, og gir stolen et lunt og behagelig preg.

Relanserer norsk design

Fjordfiesta virker å ha satt seg fore å ta vare på den norske designarven gjennom relansering av klassiske norske designmøbler. 

– Ved siden av Scandia-stolen har Fjordfiesta en rekke andre prosjekter på gang. Nå i år relanseres Sverre Fehns Venezia-stol fra 1963, sier Daatland.

Dypt design: Du kan bli sittende en stund i Venezia-stolen.

Designerstolen er satt i produksjon for første gang på nesten 60 år, og det skal bli spennende å se hvordan den vil ta seg ut i et nytt millennium. Venezia-stolen ble opprinnelig kun utgitt i to prototyper, men skal nå lanseres for alle som vil ha et stykke norsk designhistorie i stua.

Ansvar med tidløst design

Det er en særegenhet med designmøbler som gir det en merverdi. Det er forbruksvarer og kunst på samme tid. Dette gir rommene de står i dynamikk, stil og personlighet. Men selv om det er en forbruksvare som så mye annet, ligger det ofte et klimabudskap i norsk design. Og godt design er tidløst. 

– Det mest bærekraftige du kan gjøre er å kjøpe noe du skal ha i lang tid. Kjøp noe du liker, som du da kan bruke i mange år, anbefaler redaktøren.

Miljøvennlig interiør hos Munch

Norskprodusert design kan være både miljøvennlig og vakkert på samme tid. Da Munchmuseet i Bjørvika skulle åpne, var det behov for stoler og benker både inne og ute. Det var den norske møbelprodusenten Vestre som fikk ansvaret for dette, og som designet lounge-serien Munch spesielt for bygget. Med seg på laget hadde de en bauta. 

– Andreas Engesvik kommer man ikke utenom når vi snakker om store norske designere. Han er en av de mest brukte designerne vi har i landet, forklarer Daatland.

Nytt bygg med nye møbler: Ta deg en pause fra kunsten og nyt interiøret i det nye Munchmuseet.

En bærekraftig klubb

Engesvik har også tidligere satt fokus på bærekraft og miljø. Sammen med Daniel Rybakken har han designet Arbour club, en svanemerket serie med et sterkt fokus på materiale under produksjon og bruksmønster. Dette har vært en viktig ledestjerne for designerne under utviklingen av serien. 

– De har tenkt gjennom materialbruk, og at serien skal produseres uten å få for mye materiale til overs. Men det er ikke bare hvordan møblene produseres, men også hvordan de er i bruk. Den skal være lett å flytte på og enkel å flytte med seg, forteller redaktøren.

Bærekraftig duo: Andreas Engesvik og Daniel Rybakken har designet den bærekraftige serien Arbour club. Den lar seg enkelt bære.

Det er hyggelig å komme Heymat

Det første vi ser når vi kommer hjem er verken stuen, kjøkkenet eller badet. Det første vi ser er gangen. Allerede der bestemte den nordnorske bedriften Heymat seg for å sette tonen. Med nydelig design i et slitesterkt materiale har de, sammen med en rekke designere, laget en serie dørmatter det skal være hyggelig å komme hjem til. 

– Godt design finnes i alle former og farger, konkluderer hun.

Finn inspirasjon selv

Selv om de færreste av oss tar oss råd til de aller dyreste designermøblene som finnes der ute, er det lett å la seg inspirere av den norske designarven. Men å kjøpe kvalitet som varer kan være både økonomisk og miljøvennlig. 

Tenk gjennom hvordan du vil ha det i hjemmet ditt i lang tid fremover, og hvis du vil, invester litt ekstra i norske kvalitetsmøbler. Da vil du få et unikt og personlig hjem med en tidløs stil.

Inspirasjon og tips