Hopp til hovedinnhold
Eiendom og økonomi
Bolig å selge? Dette bør du vite!
T
he truth, the hole truth and nothing but the truth! gjelder for både amerikanske presidenter og norske boligselgere. Fortell alt når du har en bolig å selge.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
8. mai 2023

– Du er ikke bare ansvarlig for å informere om alt du vet om boligen du skal selge, men også ting du burde visst. Gå ned i alle detaljer! Jo mer informasjon, desto bedre, sier eiendomsmegler Sandra Lindeland Knudsen fra DNB Eiendom.

Informer om alt!

Har du ikke kjøpt eller solgt bolig på noen år, er det verdt å merke seg at mye har endret seg. I 2020 ble det innført nye og strengere krav til hva slags informasjon en tilstandsrapport skulle inneholde. Nå er informasjonsplikten for boligselgere kraftig forsterket.

– Hvis det er ting du lurer på om du skal informere megler om, så er svaret JA! Informer alltid om alt! Vi meglere kan bare videreformidle informasjonen som kommer fra deg som skal selge boligen, sier Sandra. 

Egenerklæring

Skal du selge boligen din, må du fylle ut en egenerklæring.

– Egenerklæringen bør heller inneholde mer informasjon enn mindre. Tenk på hva du hadde satt pris på å vite dersom du var en boligkjøper. Med en godt utfylt egenerklæring vil du få en trygg og mer fornøyd boligkjøper, sier Sandra. 

Selger du et dødsbo, eller en bolig etter et familiemedlem som har blitt dement og havnet på institusjon, trenger du ikke å fylle ut en egenerklæring. Men du må uansett ha en tilstandsrapport og sjekke ut mer informasjon med megler.

– Selger du et dødsbo i et sameie eller borettslag, kan du få megler til å sjekke ut mer og ta en samtale med styreleder. Det er ikke sikkert man finner alle svar, men da har du prøvd og kan selge boligen med god samvittighet, mener eiendomsmegleren.

TILSTANDSRAPPORT: Ved boligsalg lages det en tilstandsrapport av en takstmann. Der beskrives tilstandsgrader og standarden på boligen.

Dette inneholder en tilstandsrapport

Mens egenerklæringen fylles ut av boligselger, blir tilstandsrapporten, også kalt boligsalgsrapporten, gjort av en takstmann. Her blir det gitt tilstandsgrader og standarden på boligen beskrevet, blant annet: 

  • arealet på boligen
  • byggteknisk tilstand
  • VVS-løsninger og anlegg
  • elektrisk anlegg
  • branntekniske forhold
  • grunnforhold

I en tilstandsrapport bør det også informeres om du har hatt besøk av rørlegger, elektriker, hva som har blitt utført av oppussing, osv. Før takstmannen kommer er det lurt å finne fram alt du har av dokumentasjon, slik som oppussing, garantier med mer. Og det er også smart å ha ferdig et egenerklæringsskjema som kan sendes takstmann for ytterligere informasjon.

TRYGGER BOLIGSELGER: Selv om du har informert etter beste evne før visning og salg av bolig, kan uforutsette problemer dukke opp i etterkant. Da kan en eierskifteforsikring være trygt å ha.

Hjelp fra megler 

Sammen med megleren din kan du nå starte med å forberede salget av boligen din. 

– Bor du i et borettslag eller sameie, tar megleren seg av kontakten med styret og henter inn offentlig informasjon, forteller Sandra.

– Boligselgeren informerer oss meglere om det innvendige i boligen og om eventuelle planer de kjenner til i borettslaget eller sameiet. Det er også lurt å fortelle megleren om du eventuelt har renovert i boligen, sier eiendomsmegleren.

Ut fra all dokumentasjon og informasjon fra blant annet forretningsfører, selger og kommunal informasjon, utformer megler en salgsoppgave.

Samler alt i salgsrapporten

I en salgsoppgave skal det ligge alt en boligkjøper skal og vil vite med tilstandsrapport, egenerklæringsskjema, annen informasjon og dokumentasjon. I tillegg må megler skrive noen setninger hvor gjerne tilstandsgrader blir forklart og tiltak kommer med.

– Dette er kjekt for boligkjøperen som jo skal forvente å finne all nyttig informasjon i salgsoppgaven, sier Sandra.

Tryggere boligsalg med eierskifteforsikring 

Etter at de forsterkede kravene på informasjon ved boligsalg ble innført i 2020, har kjøp av eierskifteforsikring, også kalt boligselgerforsikring, blitt en nødvendig trygghet for mange boligselgere.

– En slik boligselgerforsikring er alltid lur. Den varer i fem år – like lenge som klagefristen for boligkjøper, sier Sandra.

Hvis noe skjer, kan du la fagfolk ta seg av kontakt med boligkjøper og eventuelle reparasjoner. 

– Med eierskifteforsikringen er du ferdig når du har solgt, men det fordrer at du har gitt alle opplysninger og ikke unndratt noe fra egenerklæringen, sier eiendomsmegleren fra DNB Eiendom.

– Hva om det er feil eller mangler i boligen som jeg ikke har visst om? 

– Selv om du har informert om alt du har visst, er du fremdeles ansvarlig som boligselger. Men har du beviselig vært helt ærlig og allikevel kommer du i en kjip situasjon etter boligsalget, får du god hjelp fra forsikringsselskapet, forteller hun. 

Inspirasjon og tips