Hopp til hovedinnhold
Eiendom og økonomi
Kapret drømmeleilighet i Oslo med forkjøpsrett
M
ed bare fire års ansiennitet i Usbl, trakk Ulrikke (27) det lengste strået da den flotte leiligheten like ved Botanisk Hage i Oslo ble lagt ut for salg.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
19. mai 2021
Tekst: Knut Christian Moeng | Foto: Marianne Lind

– Det er jo ekstrem tøff konkurranse om akkurat denne type små leiligheter i Oslo, og prisene går gjerne høyt. Jeg var ikke med på budrunden i det hele tatt, og satt bare på sidelinjen å fulgte med på hvordan det gikk, mens alle de andre bydde mot hverandre. Det var veldig spennende, men jeg er glad jeg slapp selve budkrigen. For meg var spenningsmoment om jeg hadde lang nok ansiennitet til at jeg fikk kjøpt på forkjøpsrett, forteller Ulrikke.

Ulrikke (27)

Innfridde alle behov

Oslojenta har akkurat kjøpt sin andre Usbl-leilighet, midt i Oslo Sentrum. Det vakre Gråbeinkvartalet er ettertraktet vare, både på grunn av det store antallet små leiligheter, men også på grunn av den sentrale beliggenheten i urbane og grønne omgivelser. 

– Jeg har gått og siklet på Gråbeinskvartalet lenge. Jeg kjenner området fra før og det har en fantastisk beliggenhet rett ved siden av Botanisk hage. Og så dukket denne muligheten opp på markedet, og jeg ble helt forelsket i leiligheten. Den passet helt perfekt for meg og mine behov. Alt stemte. Selv om jeg måtte maksimere alle grenser og tøye alle strikker økonomisk. Jeg må nok regne med å leve på et stramt budsjett de neste årene, men det er en pris jeg gladelig betaler for å bo med gåavstand til alt og en koselig leilighet med sjel og peis, smiler Ulrikke.

Medlemskap gir forkjøpsrett

For å benytte deg av forkjøpsrett må du enten være beboer i borettslaget hvor leiligheten er til salgs, eller medlem av boligbyggelaget som boligen tilhører. Da kan du unngå å måtte være med i budrunde, men får muligheten til å kjøpe boligen til den prisen som selgeren har akseptert. Den med lengst ansiennitet som beboer i borettslaget går foran andre interesserte. Hvis ingen som bor i borettslaget er interessert, går boligen til den med lengst ansiennitet i boligbyggelaget. Ulrikke hadde fire år som Usbl-medlem, og fikk tilslaget. 

– Det var en tilfeldighet at jeg fant ut at dette var en Usbl-leilighet. Det visste jeg ikke da jeg var på visning - og falt pladask. Det var mange mennesker der, men jeg er ikke sikker på hvor mange som var med på budrunden helt til siste slutt. Men at det var flere enn meg som hadde veldig lyst på akkurat den leiligheten, var lett å se, forteller hun.

Les mer om forkjøpsrett for nybegynnere her.

Fikk tilslaget i bursdagsgave

Ulrikkes drømmebolig ble lagt ut med såkalt forhåndsavklaring. Da måtte hun melde sin interesse før pris og vilkår er satt, men hadde da heller ingen forpliktelse om å benytte forkjøpsretten

– Når budet var godtatt av selger så fikk jeg tre dager til å benytte meg av forkjøpsretten. Fristen var på bursdagen min, så det ble litt av en bursdagsgave kan du si. Bedre bursdag kunne jeg ikke fått, gliser hun.

Trygg prosess med forkjøpsrett

Ulrikke kjente på en trygghet gjennom hele prosessen, og er glad hun fikk mulighet til å benytte seg av Usbl-medlemskapet sitt på denne måten. 

– Det å bruke forkjøpsretten er ikke noe komplisert i det hele tatt. Det er bare en stor lettelse å slippe å være med i racet i budrunden. I tillegg så fikk jeg god tid til å snakke med banken. Da var summene konkrete og jeg visst hvor mye leiligheten kom til å koste meg. 

– Men det er uansett stor spenning tilknyttet forkjøpsrett. Det er jo ikke sikker at det er du som har lengst ansiennitet, og andre kan komme foran deg i køen og få tilslaget på leiligheten, forklarer hun.

Gode råd til førstegangskjøpere

Ulrikke har jobbet hver sommer og ved siden av skole og studiene siden hun var 13 år. Det å spare til egen bolig har vært viktig for henne. Og nå har hun altså kjøpt sin andre Usbl-bolig i en alder av 27 år. Den første kjøpte hun under studiene. Og Ulrikke deler gjerne sine tanker om hvordan andre også kan komme seg inn i det vanskelige boligmarkedet. 

– Jeg har hatt veldig god erfaring med å kjøpe min første leilighet litt utenfor Oslo, for så å være med på prisstigningen som har vært de siste årene. Og det har jo bidratt til at jeg stiller mye bedre når jeg nå er ferdig utdannet og har litt høyere inntekt enn du har når du studerer. 

– Jeg skjønner jo at de fleste har mest lyst til å bo sentralt, og det hadde jo jeg også. Men jeg har hatt en bra start med å starte litt usentralt, for så å flytte inn til sentrum etter noen år, avslutter Ulrikke.

Det å bruke forkjøpsretten er ikke noe komplisert i det hele tatt. Det er bare en stor lettelse å slippe å være med i racet i budrunden.

Ulrikke
Inspirasjon og tips