Hopp til hovedinnhold

Husk fristen for å sende søknad til Bomiljøfondet 1. mai! 🌱

Husk fristen for å sende søknad til Bomiljøfondet 1. mai! 🌱

928149652
Fritid
15 tips for en god sommerferie med hunden din
H
er er råd og tips til fine aktiviteter for det firbente familiemedlemmet og hvordan du kan beskytte hunden mot sol, varme og typiske plager i sommerferien.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
5. mai 2023

Sommeren i Norge er en fantastisk tid for å utforske naturen, og vi tilbringer mye tid utendørs. Det er likevel noen hensyn til hundens velvære og sikkerhet du bør ta under denne varme årstiden. 

Her får du 15 tips og råd som holder hunden din glad, fornøyd og frisk i sommer: 

1. Nok vann i hundeskålen

På varme dager kan hunder fort bli dehydrert, så sørg for at hunden alltid har tilgang til rent og friskt vann.

2. Finn skygge og beskyttelse mot solen

Overoppheting kan føre til heteslag som er livstruende for hunden. Det verste er å la hunden stå igjen i en parkert bil, selv i en kort periode. Husk at temperaturen øker raskt i en bil som står stille i solen.

Når hunden hviler utendørs, bør du finne et skyggefullt område.

3. Vurder å droppe turer midt på dagen

De lengste og hardeste turene bør tilrettelegges etter temperatur og tid på dagen. På svært varme sommerdager, bør du  og hunden ta turen deres tidlig på morgenen eller sent på kvelden.

4. Ekstra beskyttelse med solkrem

Visste du at hunder med kort pels og lys hud kan bli solbrent? Dekk dem til med kjøledekken eller solkrem om de skal være lenge ute i solen. 

5. Ta hensyn ved bading

Mange hunder elsker å svømme og bade, men sørg for å ha kontroll over hunden også når den er i vannet. Bruk redningsvest ved behov. 

Etter badet kan du gjerne bruke tørkedekken eller blåser til pelsen for å få hunden helt tørr etter bading for å unngå våteksem. 

6. Beskytt potene mot varm asfalt

Alle vet hvor varmt det kan være å gå barbent på varm asfalt, betong eller sand i solsteken, og hundepoter kan faktisk ta skade av det varme underlaget.

For å ta vare på hundens poter, bør du legge lufteturene til underlag som gress eller grus. Går dere tur på asfalt, anbefales det å bruke potesokker.

Tips! Sjekk om asfalten er for varm ved å legge hånden på asfalten. Er det ubehagelig for deg, er det garantert vondt for hundepotene.

Hunden er et familiemedlem som fortjener det beste!

Usbl inngått et samarbeid med butikkjeden PetXL som har et stort og bredt sortiment av utstyr og mat til hunder, katter og andre kjæledyr. Ved kjøp av varer i én av kjedens 13 fysiske butikker rundt om i Norge, får du som Usbl-medlem 5 prosent bonus på kjøpene. 

1267664938
VANN, VANN OG MER VANN: Hunder må også kjøle seg ned på sommeren, både ved å drikke og bade.

7. Beskyttelse mot flått og mygg

Flått og mygg er like plagsomt for hunder som for oss mennesker.

Dersom du bor eller har hytte i områder med mye flått, kan det være lurt å få hjelp fra en veterinær.  Det finnes egne reseptbelagte flåttmidler for hunder, både tabletter og medikamenter som smøres på hud og pels. Det anbefales å starte i mars dersom du bor i flåttområder. Både flåttmidler og fysisk sjekk av pelsen er viktig for å holde både hunden og familien flåttfri.

Hunder med kort pels er ekstra utsatt for insektstikk, men også andre hunder kan få stikk i ansiktet, på magen og innsiden av bena. Mange av flåttmidlene som påføres hud og pels, beskytter også mot knott og mygg.

8. Vær i aktivitet 

Regelmessig trening og aktivitet er godt for både tobente og firbente, og en hund trenger å komme seg ut på tur for å få godt med stimuli. Men når det er skikkelig varmt, er det lurt for dere begge å vurdere tidspunktet for treningen og aktivitetene dere skal på og kanskje velge dere svale morgen- og/eller kveldstimer. 

9. Riktig utstyr på reise med hund

Om du planlegger å reise med hunden din i sommer, så sørg for at du har riktig utstyr som gjør at hunden får en komfortabel reise og ikke blir overopphetet på turen. Et godt tips er å bruke en burvifte og kjølematte, og sørg for at hunden alltid har vann tilgjengelig.

Er dere på en lang biltur, kan det være fint med en lengre stopp på turen slik at både du og hunden kan få strukket på kroppen og bevege dere.

10. Bedre sikkerhet ID-merking

Før dere reiser på ferie med hunden, kan det være smart å ID-merke den. Det gjøres ofte ved at en microchip plasseres under huden. Veterinærer kan utføre ID-merkingen, og kan også skanne chippen. Også politiet og tolletaten har avlesningsutstyr. Med ID-merke på plass er sjansen stor for gjenforening dersom hunden din skulle komme bort fra deg.

PS! Skal du ha med hunden utenlands? Sjekk regler og hva slags vaksiner og kurer hunden må ha, og sørg for å gjøre det i god tid før sommerferien starter. Ett godt tips er å gå gjennom Mattilsynets sjekkliste for reise med hund og andre kjæledyr utenlands.

11. Badeturer med hunden

At hunder elsker å bade er lett å se, og spesielt på varme dager er bading både  forfriskende, kjølende og gøy for både hund og hundeeier. Dersom du har en apporterende hund, er badeturen en ypperlig anledning til å trene apport. 

12. Dra på fjelltur

En fjelltur er godt for både kropp og sjel. Er hverken du eller hunden vant til lange overnattingsturer i fjellet, kan en fin dagstur være vel så bra. 

På overnattingsturer eller hytte-til-hytte-vandringer på fjellet, kan hunden bidra med å bære kløv med utstyr og proviant. Dette er en fin oppgave for hunden din, og hunder trenger jo utfordringer for å trives godt. Men ikke legg ut på lange kløvturer uten trening. Ta kortere turer i nærmiljøet i starten, og ta hensyn til hundens alder, kapasitet og størrelse.

966951480
PÅ SOMMEREVENTYR: Hunder er glad i å utforske nye ting og blir gjerne med både på kanotur og på fjelltur. Men sørg for at dere har trent litt og vent hunden til aktiviteten før de lengste og tyngste ekspedisjonene.

13. Lek med vann i hagen! 

På de aller varmeste sommerdagene er det aller best for hunden å være et sted hvor den kan ligge svalt i skyggen eller innendørs når sola står på sitt sterkeste. Og da er det kanskje best å nyte dagen hjemme eller på hytta. Men selvfølgelig trenger man ikke å kjede seg av den grunn. Det er mange avkjølende aktiviteter og stimulerende leker å finne på, for eksempel: 

  • Ta frem hageslangen og la hunden jage vannet. Det er moro for alle!
  • Lag et aldri så lite utendørs hundespa. Med et hundebadebasseng får hunden avkjølt seg skikkelig godt i hagen.
  • Gi hunden kjøleleker, eventuelt bruk en Kong fylt med våtfôr fra fryseren. 

14. Lag hundeis! 

Her er en superenkel oppskrift på en “iskake” som som holder hunden hydrert og nedkjølt gjennom dagen: Løs opp 3 saltreduserte kyllingbuljongterninger i 1,5 liter vann. Hell blandingen i en kakeform og ha oppi lekesaker hunden kan tygge på, hundekjeks eller en Kong fylt med f.eks. våtfôr. 

Ha formen i fryseren i noen timer før hundeisen er klar for servering. Ønsker du å lage mindre porsjoner, kan du bruke tomme og rene yoghurtbegre, rømmebegre eller isformer og lage mindre porsjoner. 

15. Ta med hunden på båttur! 

En hund er gjerne med på eventyr, både til lands og vanns, og flere har med seg hundene sine i båt eller kano, på paddleboard, og lignende. Men sørg for å trene opp hunden på en positiv måte og på korte turer på vannet før du tar den med på lengre og mer utfordrende opplevelser på vannet. NB! Bruk alltid redningsvest med håndtak ute på vann. 

 

Kilder: PetXL, regjeringen.no, Rover.com, nkk.no, mattilsynet.no, nmbu.n Kilder: PetXL, regjeringen.no, Rover.com, nkk.no, mattilsynet.no, nmbu.noo

Husk: båndtvang om sommeren!

Hundeloven har klare instrukser og regler for bruk av bånd. Båndtvang gjelder for alle hunder i perioden 1. april til 20. august. 

 

Inspirasjon og tips