Hopp til hovedinnhold

Husk fristen for å sende søknad til Bomiljøfondet 1. mai! 🌱

Husk fristen for å sende søknad til Bomiljøfondet 1. mai! 🌱

Bolig
På boligjakt? Sjekk dette før du går på visning
L
ite, smart og sentralt eller landlig og romslig? Hvordan er skoletilbudet til barna og trenger du egentlig bil? Det er mange valg som påvirker første etappe av boligreisen.
10. november 2020
Tekst: Sempro | Foto: Usbl, Unsplash

Det ligger i menneskets natur å tenke stort. Også når du skal kjøpe ny bolig. Drømmeboligen er kanskje både sentrumsnær med vestvendt balkong, har peis i stue og et gjesterom eller to pluss kontor. Og har barnehagetilbud rett borte i veien, og en grunnskole det går gjetord om.

Det kan være smart å sette opp en prioritert oversikt over hva som er viktigst for deg og dine. Hva som er “må-ha”. Og hva “hadde-vært-fint-å ha”. 

Vi har satt sammen en liste over faktorer som kan være smart å tenke over før du legger ut på boligreisen.

Her kan du hoppe raskt ned på siden til det punktet du ønsker:

Sentralt eller landlig?

Det snakkes om at beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet er boligmarkedets tre viktigste faktorer. Dette er også tanker du bør ha gjort deg før du legger ut på visningsrundene. Hvor er det aktuelt for deg å kjøpe bolig? 

Hva er viktig for deg og din familie og det livet dere lever nå? Hvordan ser situasjonen ut fremover?  Det er nemlig flere innfallsvinkler på dette med beliggenhet, så det kan lønne seg å sette fordeler og ulemper opp mot hverandre. 

Noen drømmer kan fint realiseres ved å tenke alternativt. Dersom du kan leve med noe lengre vei til studie eller jobb og eventuelt barnehage, eller liker det å bruke naturen som treningsrom, kan fort både vestvendt balkong og et ekstra soverom bli en realitet. 

Det å kjøpe i utenforliggende strøk gir mer for pengene enn hva du får i mer sentrale strøk. Men er det nærheten til spisesteder, kulturlivet og treningssenter som betyr mest, er det disse områdene du skal fokusere på. Det er også smart å se på hvilke områder som er under utvikling, og hvor du kan få en bedre prisstigning over tid. 

 

Bilde av to stykker som sitter på gresset ved et tre.
Det kan være lurt å sjekke ut nabolaget før du går på visning.

Sjekk ut nabolaget før du går på visning

Om du velger å bosette deg i sentrale strøk eller de mer landlige omgivelser; Gjør litt research blant de som bor der om hvordan de opplever å bo i området. I en boligannonse vil alt det positive garantert bli løftet frem, men det kan være smart å skaffe seg et nyansert bilde av virkeligheten. Kjenner du noen i det aktuelle området har du troverdig og sikker førstehåndsinformasjon. Ellers er det kanskje en idè å snakke med den lokale kjøpmannen, besøke en restaurant eller to i område, eller ta en prøvetime på det lokale treningssenteret. Det kan også være smart å rusle gatelangs i det området du vurderer å kjøpe bolig, så får du sett, følte og opplevd bomiljøet uten meglers ofte glansede innpakning. 

Hvordan er skolekretsen der du vurderer boligkjøp?

Dersom du har barn i skolealder eller smårollinger som skal gå i barnehage bør du sjekke ut skoletilbudet og barnehagetilbudet i områdene du vurderer å kjøpe bolig. Hvilke skoler vil være naturlige for barna dine å gå på, og hvordan er skolemiljøet der? Hvor mange klasser er det på den aktuelle skolen, og hva er antall elever i hver klasse. Hva finnes av offentlige, eventuelt private barnehagetilbud? Finnes det friluftsbarnehager eller andre alternative løsninger? Ta kontakt med den aktuelle skolene og barnehagene dersom du ikke kjenner noen som kan gi deg førstehåndsinformasjon om hvordan forholdene er på den aktuelle skolen/barnehagen.

Hva finnes av bildelingstjenester, kollektivtilbud og parkeringsplasser?

Er du avhengig av bil for å få hverdagen til å gå rundt vil parkering i området være en viktig faktor når du skal kjøpe bolig. I større byer blir parkeringsplassene bare færre og færre, og man faser ut for å gi mer plass til både mennesker og grøntområder. Da kan det kanskje være en idè å vurdere borettslag eller sameier som har en mer tilgjengelig tilnærming til bilbruk. 

Flere og flere velger nemlig å leve med fleksible løsninger rundt dette med bil. Det finnes mange gode tilbydere av ulike bildelingstjenester. Otto, som leveres i samarbeid med Bertel O Steen, er en mobilitetstjeneste med både elsparkesykler, elsykler og biler i én og samme APP. Vi i Usbl ønsker å gjøre din hverdag litt enklere med gode, miljøvennlige mobilitetstjenester som en del av våre tjenester. 

Ønsker du en mer bilfri tilværelse har de fleste kommuner gode kollektivtilbud. Dette bruker som regel å være godt informert om i salgsoppgavene. 

Hvordan ser befolkningssammensetningen ut?

Basert på din og eventuelt din families livssituasjon er det greit å vite litt om hvem det er som bor i det aktuelle område du vurderer som ditt fremtidige nærmiljø, og i hvilke livssituasjon disse befinner seg i. Spesielt med tanke på hvordan oppvekstvilkårene for dine barn vil påvirkes av området og miljøet der. Hvor mange barn og unge er det som går i grunnskole? Hvordan er det kriminelle bildet blant den yngste gruppen? Og hvordan er levekårene for gjennomsnittsfamilien i nærområdet? Og hva med alderssammensetningen? Er det en stor andel yngre, sosialt aktive mennesker? 

På Statistisk Sentralbyrås sider finner du mye god informasjon. Her finnes også nyttig informasjon for deg som har barn i skolealder eller barnehagealder.

Hvilke byggeplaner finnes for det aktuelle område?

Det er dessverre mange som har kjøpt bolig med flott utsikt og fine grøntområder, for så å se dette bli spolert av anleggsmaskiner og nybygg som popper opp i horisonten. Før du kjøper en bolig bør du høre med megler om han eller hun har gjort jobben sin med å sjekke planlagte utbygginger i området. Dersom du føler at svaret er vagt, får du ta jobben selv. I Oslo finnes en god oversikt over hovedstadens byutvikling på Planinnsyn. I andre kommuner kan det være smart å ringe Plan- og bygningsetatene lokalt. Der vil du sikkert få svar på hva som ligger i kortene for området du vurderer å kjøpe i. 

Les salgsoppgaven nøye før du går på visning

De aller fleste boligprosjekter selges “som de er”. Et viktig stikkord er undersøkelsesplikt. Det betyr at det er det du som kjøper som må sette deg inn i hva som faktisk står i salgsoppgaven. Vær spesielt oppmerksom på vage og negative formuleringer, spesielt i forhold til våtrom og kjøkken. Større mangler i disse rommene vil fort bli kostbare å utbedre. Er det gamle vinduer og dører? Dette kan påvirke strømforbruk og dermed det månedlige kostnadsbildet. 

Gå også nøye igjennom den tekniske rapporten fra takstmann og egenerklæringsskjema fra selger, da de er pliktig til å opplyse om eventuelle feil og mangler. Du kan også ta kontakt med takstmann og selger for å få mer opplysninger.

Dersom du vurderer å kjøpe i et sameie eller borettslag bør du skaffe deg en oversikt over hvordan dette er drevet og hvordan økonomien ser ut. Er det for eksempel planlagt større utbedringer som vil påvirke felleskostnadene i stor grad?  Er det satt av penger til fremtidig vedlikehold og har de en vedlikeholdsplan?

De aller fleste boligprosjekter selges “som de er”. Et viktig stikkord er undersøkelsesplikt.

Lag din egen sjekkliste

Når du først kommer på visning er det lett å bli blendet av det overfladiske. Fine gulv og lekker styling kan lett ta oppmerksomheten bort fra det som er viktigst å se etter. Derfor er det smart å lage din egen sjekkliste over de tingene du skal sjekke ekstra nøye. 

1. Det elektriske anlegget

Hvordan ser det ut inne i sikringsskapet? Er anlegget av gammel eller ny dato, og finnes det dokumentasjon på eventuelle endringer/utbedringer? Hvor ligger det gjennomsnittlige energiforbruket for boligen?

2. Rør og sluk

Når ble dette byttet sist? I gjennomsnitt bør rør byttes hvert 30. år. Hvem har ansvaret for boligens/borettslagets rørsystem? 

3. Våtrom og kjeller 

Legg merke til om du kan kjenne noe lukt. Sjekk at sluk og avløp fungerer som de skal. Se etter kondens rundt rør. Bruk en klinkekule og se om gulvet heller i riktig retning - mot sluk. Spør om dokumentasjon på eventuelle våtromsarbeid. Er varmtvannstank gammel eller ny?

4. Dører og vinduer

Sjekk om vinduene er tette og lydisolerte. Utette vinduer påvirker strømregningen i negativ retning.

5. Bredbånd/kabel-TV

Hvilke oppkoblinger og avtaler finnes for kabel-TV og bredbånd? Sjekk gjerne med lokale nettilbydere hvilke alternativer som finnes. 

6. Fellesutgifter

Hva ligger fellesutgiftene på, og hva dekker de? Er det planer om større utbedringer som vil påvirke fellesutgiftene? Dersom det er selveier, sjekk også hva de kommunale avgiftene utgjør. 

7. Balkong og terrasse

Spør hvordan avløpet fra balkong eller terrasse fungerer. Se etter sprekket i gulv og hvordan eventuelle vinduer til vinterhage fremstår. 

8. Nærområdet

Hvordan er nærområdet? Hva finnes av tilbud innen skole/barnehage, transport og servering? Hvordan er naboene du eventuelt skal dele oppgang med?

Det er mye som skal tas stilling til når du legger ut på boligreisen. Men et boligkjøp kan også være et av livets mest spennende begivenheter. Se muligheter og ikke begrensninger. 

Og vær bevisst på at livet er en reise i endring. Hvordan dine behov er 10 år frem i tid bør påvirke dine valg når du skal finne ditt og din families nye hjem. 

Du kan også laste ned vår sjekkliste!

Klikk på bilde for forstørrelse 🔎

 

God boligreise!

 

Inspirasjon og tips