Hopp til hovedinnhold
Bli medlem

Slik får du orden i boden

Her er gode tips når du skal få bedre orden i boden, rydde kjelleren og ta en skikkelig opprydning i garasjen.

 

En ryddig kjeller, garasje med system og orden i boden eller kottet gir deg oversikt over hva du har. Det gjør alt enklere når du skal finne fram ting ved behov, for eksempel hagesaksa når du trenger. 

Det er kanskje lenge siden du visste på hva som skjulte seg innerst i rotete kott, boder og andre steder du oppbevarer skiutstyr, verktøy, grillkull, malingsspann, hageutstyr og andre ting du ikke trenger å ha framme hele tiden.

Tar du en skikkelig opprydning og etablerer et godt system for oppbevaring, er det lettere å beholde det ryddig i garasjen, kjelleren, på loftet, i boden eller kottet. Og tiden du investerer i opprydning, tjener du fort inn igjen når du slipper å lete i frustrasjon etter noe du tror du har, men ikke aner hvor du har plassert.

Her er gode tips og nyttige tjenester som gjør ryddingen av kott, bod, skap, kjeller og garasje enkel og effektiv.

Rydd eller kast, gi bort eller selg

Sørg for å starte opprydningen når du har noen dager på deg til oppgaven.

Start med å ta alt ut av boden. Rydder du i kjelleren eller garasjen bør du også rydde alt ut av rommet. Og nå kommer den viktigste jobben når du rydder: Vurder hva du vil ta vare på, hva du vil gi bort eller selge og hva som kan kastes. Er du av typen «kjekt-å-ha» og ikke klarer å kvitte deg med ting, kan det være lurt med hjelp fra en person som ikke har noe forhold til tingene du skal vurdere om du skal beholde.

Bruk søppelcontainer eller SmartBag

Ødelagte og slitte ting, søppel og rester etter for eksempel byggeprosjekt, kan du putte i avfallssekken. Det aller enkleste når du gjør opprydningen, er å bestille en container. Blir søppelcontainer litt mye kan du for eksempel bestille avfallssekkene SmartBag som hentes når de er fylt. Enkelt og greit! Sekkene finnes i liten, medium og stor.

Som medlem i Usbl får du 12 prosent rabatt på leie av søppelcontainer og henting av SmartBag avfallssekk dersom du bestiller i Ragn-Sells nettbutikk. Ringer eller mailer du bestilling, får du 10 prosent rabatt. 

Ragn-Sells driver innsamling, transport og behandling av avfall og restprodukter. Det landsdekkende firmaet har strenge miljøkrav til avfallshåndtering og gjenvinning.

Ragn-Sells tilbyr tjenester til både privatpersoner og borettslag tilknyttet Usbl.

Gi bort til gjenbruk

Har du klær, sko, leker, bøker, sportsutstyr, kjøkkenredskap, serviser, ting og tang som ikke har vært i bruk de siste årene? Nå har du en gyllen mulighet til å glede andre med ting du ikke bruker selv, og eventuelt tjene noen slanter i slengen.

En del borettslag eller sameier tilknyttet Usbl, har en ordning med Røde Kors hvor beboere kan donere klær og tekstiler. Innsamlingen foregår ved å bruke faste Røde Kors-bokser i borettslaget, eller ved å bestille egne poser til dugnader eller arrangement. Røde Kors henter donert tøy og tekstiler gratis og inntekten går til Røde Kors’ arbeid både i Norge og internasjonalt.

Ikke alle borettslag har denne ordningen, men ta kontakt med styret i borettslaget eller sameiet ditt og forhør deg om ordningen med Røde Kors dersom dette er interessant der du bor. 

Brukt fritids- og sportsutstyr kan du legge ut for salg mange steder. På Facebook er det mange lokale grupper hvor medlemmer kan legge ut ting de selger, bytter eller gir bort. 

Men fritidsutstyr kan også komme mange til gode gjennom utlånsordninger. Organisasjonen  BUA tar imot utstyr som er i god stand og har gratis utlån av sports- og fritidsutstyr, blant annet gjennom samarbeidspartnere som Usbl. Delingstjenesten er et satsingsområde for Usbl og en del av målsettingen om et mer bærekraftig bomiljø. Les mer om BUA her.

Valg av hyller til boden

Når oppbevaringsrommet er helt tømt og rengjort, kan du lettere måle opp og se hvor mange hyller du kan sette opp, hvor du vil plassere dem, hvor du kan henge opp kroker og knagger og så videre. Kanskje har du allerede mye av hyller, reoler og kroker som fungerer fint? 

Når du skal ha et godt system og oversikt i en bod som ofte er et lite rom, bør du unngå å bruke de største og dypeste reolene. Gå heller for de smalere hyllene hvor du har fin oversikt.

I en kjeller med god plass, kan du eventuelt gå for dypere hyllesystem. 

Kroker er supert for å få ting opp fra gulvet og utnytte arealet i boder ytterligere. Noen kroker er spesielt for oppheng av dekk, sykler, ski, stige og hageslange. Du finner også mange ulike universalkroker og kroker til oppheng av ulike type redskaper.

Bonus hos byggevarehus

Som Usbl-medlem får du 5 prosent bonus på alle kjøp hos byggevarehuset Montér, også på tilbudsvarer. Har finner du også hyller og kroker for smarte oppbevaringsløsninger i boder, kjellere og garasjer. 

Montér har reoler med ulik dybde, til vegger og hjørner. Butikkene ha har også et godt utvalg av kroker til vegger og tak. Sjekk for eksempel Redskapskroksettet fra Habo med 15 bestselgende kroker til redskap for bod, garasje og kjeller. 

Ønsker du å snekre oppbevaringshyller selv, har Montér både materialene og verktøyet som skal til. 

Usbl-medlemmer kan også nyte godt av rabatter og bonus hos 13 byggvarehus hos Carlsen Fritzøe, som har butikker på Sørlandet og Østlandet. Her kan du få inntil 25 prosent rabatt på trelast, 15 prosent på maling og jernvare, og 2 prosent bonus på alle kjøp. 

Orden med bokser og kasser i hyllene

Når hyllene er klare, starter ditt nye liv med orden i oppbevaringen. I en garasje kan det være lurt å oppbevare en del i bokser med lokk så tingene holder seg rene. 

I boden er også bokser med lokk fint for å holde ting støvfritt og for å stable. 

Med gjennomsiktige bokser er det lettere og raskere å se hva som er i den. Men det er uansett lurt å merke boksene med hva slags innhold de har. Fest en stripe gaffateip eller lignende, og skriv på hva som finnes i kassen. Da blir det enklere for de andre i husstanden å finne frem i boden. 

Og jo enklere det er å rydde ting på plass igjen på riktig sted, desto enklere blir de å holde boden og garasjen ryddig i lang tid. 

Hos Montér, hvor Usbl-medlemmer har 5 prosent bonus på alle kjøp, finner du praktiske plastbokser i ulik størrelse, men også oppbevaringsbager, kurver og innsats til kasser, noe som er praktisk for å holde orden på små gjenstander.

Hva skal stå hvor i boden?

Det du bruker sjelden bør stå innerst i boden, og ting du bruker oftere bør stå lett tilgjengelig og godt synlig. Med andre ord: Julepynten kan plasseres i bakerste hylle, innerst i kroken. Når vinterklærne ryddes bort, kan du putte dem i garderobeposer og henge dem fra tak og vegger innerst i boden. De ser du allikevel ikke igjen på et halvt år.

Når du har ryddet boden, kjelleren eller garasjen, bør du se en tydelig forskjell på mengde ting før og nå. En ryddig bod er aldri full. 

Med en full bod mister du oversikten, og da kan den fort bli rotete igjen.

Når det er lett se hvor ting hører hjemme, er det også lettere å holde ting ryddig.Tekst: Grethe Rønningen, Sempro | Foto: Montér, produsentene