HISTORIEN
På starten av 1900-tallet ble store deler av Sandefjord ødelagt av flere bybranner. For å få til en rask gjenoppbygning, fikk byen i rekordfart en reguleringsplan, med rektangulære kvartaler og murtvang. Dermed fikk Sandefjord en relativt helhetlig og harmonisk bebyggelse, i stilartene historisme og jugendstil.
Kulturmiljøet Murbyen har vokst frem på bakgrunn av disse forutsetningene. Murbyen kjennetegnes av tre til fire etasjers bygårder i mur med et arkitektonisk uttrykk av høy kvalitet, og stilretninger som historisme, jugendstil og funksjonalisme.
ARKITEKTUR OG MATERIALER
På oppdrag fra Usbl har Spir Arkitekter tegnet et boligbygg som kompletterer hjørnet av Møllers gate og Landstads gate. Beliggende i randsonen av Murbyen, og som nærmeste nabo til Stockfleths gate 9, som beskrives som «jugendstilen på sitt beste», var det naturlig å tenke et nybygg som ivaretar byens historiske særpreg. Arkitektonisk tilpasser bygget seg derfor Murbyen i Sandefjord. Det respekterer og underordner seg den karakteristiske jugendstilen i området, samtidig som den tilpasser og viderefører stilartens kjennetegn som takform, farge og materialer. Detaljering som for eksempel gesims, balkongrekkverk samt vindusutforming har fått en modernisering, men likevel med et tydelig nikk til jugendstilen.
Bygget er primært kledd i en grønn puss, i en grønntone som både forholder seg til fargepaletten til jugendstilen, men som også svarer opp andre bygårder i Sandefjord og de mange irrede kobbertakene i området. Sokkelen er tenkt i flis, i en mørkere nyanse av grønnfargen på murpussen, både for å gi en mer robust fasade på gatenivå, men også for å igjen vise til jugendstilen, som ofte hadde sokkeletasjer i kvadersteinimitasjon eller i en annen fargetone på pussen. Slik brytes størrelsen opp, samtidig som bygget tar opp i seg og tilpasser seg stedets egenart, arkitektur og karakter.
BOLIGENE OG FELLESOMRÅDENE
Boligprosjektet består av 36 lyse og luftige leiligheter, fordelt på 18 leilighetstyper. Alle boligene har romslige balkonger eller terrasser, og mange av leilighetene har et ekstra bad eller toalett. Planløsningene er rasjonelle og fleksible, og i alle 3/4-roms leilighetene kan gjesterommet innlemmes i stue/oppholdsrom. I henhold til planen, er bygget formet som en L som trapper seg ned mot sør. Grepet gir et lunt og skjermet felles uteområde, som er fordelt over to plan. Arealet på bakkeplan, utformes med et nedsenket plenområde med trær.
I det opphøyde gårdsrommet legges det til rette for felles uteopphold og lek, med opphøyde bed med busker, hekker og annen skjermvegetasjon, samt en «naturhage» av elvesingel, sand, stokker og stauder. Lengst syd i det hevede gårdsrommet etableres en sitteplass med bod, utekjøkken og pergola med klatreplanter. Dette blir en lun fellesplass for alle beboere, orientert mot vest og kveldssola, og med utsikt mot trekronene på bakkeplan.
Alle boligene er tilknyttet heis og trapper med direkte adkomst til gårdsrom, parkeringsanlegg, sportsboder og inngangsparti. Møllers Gate gir muligheter for sosialt samvær og fellesskap, umiddelbar tilgang til Sandefjords byliv og naturopplevelser, samtidig som at alle boligene byr på bokvalitet, ro og lune kvelder på balkongen.