Hopp til hovedinnhold
Bærekraft og miljø
Splitter ny BUA for beboerne i Gregers kvartal
S
amarbeidet mellom BUA og Usbl har resultert i nok et sted for gratis utlån av nytt sports- og friluftsutstyr, denne gangen i Gregers kvartal på Løren i Oslo. Men denne BUA er kun for beboerne i det nye boligkvartalet.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
24. oktober 2024

– Vi har BUA i allerede etablerte borettslag, men denne er den første vi har fått etablert i nybygg, forteller Magnus Aicher, prosjektleder for BUA i Usbl. Nå håper han flere borettslag og sameier, både nye og etablerte, vil fatte interesse for konseptet.

Gratis utlån til beboerne

– Dette er et kjempebra tiltak til barna i Gregers kvartal, sier Eli Solhaug, styreleder i Usbl-tilknyttede Borettslaget Gregers kvartal. Dette er ett av fem boligselskap i det nye boligkvartalet på Løren i Oslo.

– Her er det mer enn nok utvalg og alle beboerne kan låne gratis, forteller hun. Selv om utstyret i BUA primært er ment for barn og unge, kan også voksne beboere låne fra BUA i Gregers kvartal. Styrelederen ser fram til å låne utstyr når barnebarna er på besøk, både sommer og vinter.

– Jeg håper at alle vil benytte dette flotte tilbudet og prøve ulike aktiviteter, sier Eli.

KLAR, FERDIG, BUA!: Bærekraftspartnerne Usbl og BUA åpner sitt første utlånssted i et nybygg. Her klippes snora av styreleder Eli Solhaug i Borettslaget Gregers kvartal med selskap av Katja Hirsch fra BUA og prosjektleder Magnus Aicher fra Usbl.

Låner ut nytt og flott utstyr til fritiden

Innholdet i den nye BUA baserer seg på topp 30 utstyr fra resten av landet. Så byttes utstyret med årstidene. 

– Vi ønsker også å få innspill på hva folk ønsker seg. Etterhvert kan vi supplere sortimentet. Det kan også være aktuelt med forskjellig verktøy til lån om det er interesse for det, sier Magnus fra Usbl. For å få inn forslag, skal det henges opp en kasse utenfor BUA  hvor folk kan levere inn ønsker og forslag på utstyr. Alt fra pulk, drill, sparkesykler og barneseter kan være det neste innholdet i BUA.

Fremmer delekultur blant beboerne

– Dette er et flott tiltak for å få inn delekultur i borettslag og sameier, sier Katja Hirsch fra BUA der hun jobber med bærekraftspartnere mot næringslivet, slik som Usbl.

– Vi jobber med gode rammeavtaler på godt og solid sportsutstyr og med bærekraftspartnere slik at alle barn og unge kan være i aktivitet uten at det skal koste penger.  Mange lokale aktører støtter sin lokale BUA, forteller Katja.

Prosjektleder for BUA i Usbl, Magnus Aicher, mener delekulturen gir håp for en bærekraftig framtid.

– Å jobbe med BUA gir meg mye glede og håp hver dag. Ved å dele, får vi ned forbruket og kutter dermed utslipp av klimagasser. Merverdien er at alle får muligheten til å delta i aktiviteter uten at familieøkonomien setter en stopper, sier Magnus Aicher fra Usbl.

– Tidligere fryktet vi at å låne i BUA skulle virke stigmatiserende, men det har vist seg å slå motsatt ut. Utlånsordningen har stor pågang av folk fra ulike inntektsgrupper, forteller han.

– Hvorfor samarbeider Usbl med akkurat BUA?

– Vi er en stor samfunnsaktør og har ansvar for medlemsmassen og eiendomsbransjen. Usbl har en bærekraftstrategi hvor vi prøver å gjøre vårt for å nå klimamålene. Her er BUA en viktig brikke og vi er stolt av å ha dem som bærekraftspartner, sier Magnus Aicher. 

BUA – deling av sportsutstyr i borettslag og sameier.

DELING GIR HÅP: – Det er en merkbar endring hvor unge deler mer, heldigvis. Det er fantastiske nyheter for en mer bærekraftig fremtid. Får vi ned forbruket, starter vi jobben allerede i dag, sier prosjektleder Magnus Aicher fra Usbl, her på åpningen av BUA i Gregers kvartal.
FOR ENHVER: I BUA finner man utstyr til lek og moro.

Enkelt å etablere BUA der du bor 

BUA i Gregers kvartal er den første for nybygg. Fra før finnes BUA i to etablerte Usbl-borettslag. I tillegg var BUA Malerhaugen i Oslo den første BUA for nabolaget. Her har Usbl stilt lokaler til disposisjon og her kan alle låne utstyr. 

– Noen tror at BUA er et Oslo-fenomen. Det stemmer ikke! Vi kan hjelpe våre borettslag og sameier med å sette opp BUA, fra Lillehammer i nord til Grenland i sør. Alt som trengs er en egnet bod eller lite fellesrom. Så sørger Usbl for å sette opp et system for utlån, og BUA leverer utstyret dere ønsker dere, forteller Magnus Aicher fra Usbl.

Ved behov for midler for å etablere BUA, oppfordrer han styrer til å søke Bomiljøfondet om midler. 

– Fondet prioriterer tiltak som fremmer bærekraft, og etablering av BUA vil stille sterkt når midlene skal deles ut, sier Magnus.

SIN EGEN BUA: I nye Gregers kvartal på Løren i Oslo, kan beboerne nå glede seg over sin egen BUA, her på åpningsfest i bakgården.

Slik fungerer BUA i borettslag og sameier

Det er kun beboerne i de 268 boligene i Gregers Kvartal som har anledning til å bruke akkurat denne nyåpnede BUA. For å få tilgang, må beboere opprette sin egen bruker. Når det er gjort, kan de gå inn på BUA-appen og registrere lån av utstyr. Sports- og fritidsutstyret kan lånes i inntil 14 dager før det leveres tilbake.

– Alt i BUA har QR-koder slik at det er raskt og enkelt å registrere det du vil låne, forteller Magnus.

Beboerne er ansvarlig for å registrere utstyr de låner selv. Alt er basert på tillit. 

– Litt svinn og skader på utstyr vil det være, men vår erfaring er at det er svært lite. Ødelagt utstyr blir erstattet etterhvert, forteller han. I de to første årene dekker Usbl skader, så overtar garasjesameiet i Gregers kvartal ansvaret. 

BUA er 10 år

Om du ikke bor i Gregers Kvartal, er det flust av andre BUA som låner ut gratis sports- og fritidsutstyr til alle. I 2024 fylte BUA 10 år og finnes i hele landet. Stadig flere får opp øynene for det unike tilbudet som øker i popularitet. 

– Vår største konkurrent er inaktivitet, så det skal være en lav terskel for å bruke BUA . Utlånsordningen er for alle enkeltpersoner. Det eneste kravet er at du er norsk statsborger, sier Katja Hirsch fra BUA.

Inspirasjon og tips