Med sine kreative løsninger og interiør, kan Ulrikke bo smart i en liten leilighet på kun 20 kvadratmeter.
– Det aller viktigste for meg var å unngå følelsen av å komme rett inn på soverommet når jeg gikk inn i leiligheten. Det skulle føles som en stue. Et hjem, rett og slett, forteller hun.
Ulrikke er målrettet, og vet hva som må til og er villig til å gjøre jobben. Som student ville hun komme seg inn på boligmarkedet i Osloområdet – et marked som nesten har passert kokepunktet og hvor studenter sjelden får innpass. Men Ulrikke rettet fokuset mot mulighetene og ikke begrensningene ved å bo på liten plass.
Ønsket å bo smart i minihus
Det er få forunt at første egne bolig blir sentrumsnær og romslig. Det var realiteten også for Ulrikke, som valgte å tenkte bredt både rundt plassering og format.
– Egentlig var drømmen å bygge mitt eget minihus på hjul. Jeg hadde ferdige tegninger og planla å bruke sommermånedene til å fullføre prosjektet sammen med en kompis. Vi hadde til og med fått lånt oss plass i garasjen på Universitetet og skulle bygge hvert vårt hus på hjul. Men så begynte jeg å bli mer og mer usikker på om dette var det riktige å gjøre. Det er ikke bare enkelt å få plassert noe sånt sentralt i byen. Og så dukket denne leiligheten opp som et smartere alternativ, forteller hun.
Inngangsbillett til boligmarkedet
Et Usbl-borettslag i Ås, ikke langt fra Oslo, skulle bli Ulrikkes inngangsbillett til et brennhett boligmarked. Først var hun på én visning, men den leiligheten ble for dyr for 27-åringen. Uken etter var muligheten der igjen. Ny leilighet i samme blokk. Og da ble det napp. Den lille leiligheten på 20 kvadratmeter av muligheter fikk sin nye eier.
– Leiligheten var ganske slitt og ikke vasket, så den var ikke særlig attraktiv på visningen. Møbleringen var også veldig merkelig, med en stor skjenk som tok masse av den begrensede plassen. Men jeg hadde et positivt inntrykk av den første leiligheten jeg var på visning på, og så vel også potensialet i hvordan det kunne bli i denne leiligheten, forteller hun.
Seng, sofa & kjøkken
Det er ikke mulig å se at Ulrikke oppbevarer alt av kjøkkenutstyr under det som både er seng og sofa.
Mye bolig for pengene
På grunn av planene om å kjøpe minihus, hadde Ulrikke allerede tenkt på løsninger for å bo smart på liten plass. De mange smarte løsningen kunne overføres til leiligheten på 20 kvadratmeter, og i tillegg fikk Ulrikke bedre plass i sin nye leilighet enn hun hadde fått med en minihus. Her ville det bli enklere å få til en praktisk og kompakt bolig med de nye rammene.
– Den var som et minihus på mange måter, bare litt større. Her hadde jeg muligheten til å få litt av den samme opplevelsen, men i tillegg fikk jeg et vaskerom, innlagt strøm og vann, og jeg fikk bo nærme vennene mine. Og selvfølgelig var det en stor fordel å komme seg inn på boligmarkedet med en leilighet som steg i verdi. Jeg brukte pengene jeg hadde satt av til å bygge minihus, til noe litt smartere og mer framtidsrettet, innrømmer Ulrikke.
Fokus på smart oppbevaring
Ulrikke studerer for å bli byggingeniør, og liker å konstruere ting. Avhenging av hva hun hadde økonomi til, forvandlet den lille leiligheten seg fra fra blokkas versting, til juvelen i borettslaget.
– Jeg har jobbet mye med problematikken rundt oppbevaring. Det å bygge smarte oppbevaringssteder der det er mulig å gjemme unna ting, men uten at oppbevaringsmøblene ser ut som oppbevaringsmøbler. Hos meg har alle møblene to eller flere funksjoner, forklarer hun.
Praktiske kombinasjoner og romløsning
Ulrikkes mål har vært å skape et hjem hvor du ikke får soveromsfølelsen når du kommer inn. Og det har hun klart, blant annet ved å kombinere kjøkken og seng på en helt ny måte.
– Det som kanskje gjorde mest med rommet, er at jeg bygget den sengen. Basen er egentlig et IKEA-skap. Jeg tenkte kanskje at jeg skulle bygge noe selv, men her fikk jeg en løsning som er gjennomført i utgangspunktet. Under sengen har jeg hele kjøkkenet mitt. Der har jeg oppbevart alt som andre ville ha i kjøkkenskapene. I kjøkkenskapene har jeg installert komfyr, kjøleskap og oppvaskmaskin, mens alle glass, tallerkener og boller og bestikk har jeg lagret i sengen, gliser hun.
Harmonisk
Valg av treverk gjør at hele rommet harmoniserer, med alt fra skapdører til det vakre spisebordet i bestemorstil.
Påvirkes av omgivelsene
En ting er at Ulrikke har en praktisk og funksjonell tilnærming til hvordan hun har det rundt seg. Det mangler heller ikke på kompetansen når det kommer til det estetiske.
Ulrikke har alltid hatt et spesielt forhold til farger og til å male vegger der hun har bodd på nytt hvert eneste år.
– Da jeg var ungdom, flyttet jeg veldig mye rundt. Jeg har bodd mye i utlandet alene, og da var dét å skape et hjem veldig viktig for meg. Jeg er avhengig av å ha et fint, ryddig og hyggelig sted å komme hjem til etter en lang dag, og jeg er vel litt over gjennomsnittet opptatt av hvordan jeg har det rundt meg, innrømmer Ulrikke.
I kjøkkenskapene har jeg installert komfyr, kjøleskap og oppvaskmaskin, mens alle glass, tallerkener og boller og bestikk har jeg lagret i sengen.
Fikk ny samboer
Pandemi på få kvadrat har vært utfordrende, også for Ulrikke. Når hun skulle bruke 20 kvadrat som stue, kjøkken, spisestue, soverom og hjemmekontor, var uteplassen god å ha. – Heldigvis har leiligheten en balkong, og det hjelper utrolig mye. Det er også et fint nettverk av turstier som går rett ut fra hageporten i borettslaget. Det gir en stor følelse av frihet når du bor på så få kvadratmeter, forteller hun.
Men under pandemien kjente Ulrikke at det ikke var noe særlig å bo helt alene på 20 kvadrat.
– Akkurat dét løste jeg ved å bli midlertidig fosterhjem for en katt som hadde bodd alene på gata i fire år, før han ble fanget av Foreningen for omplassering av dyr. De første ukene lå han bak sengen og kom bare ut når han var sikker på at jeg sov. Men etter hvert ble vi gode venner. Det var godt med litt selskap, sier Ulrikke.
Ny bolig på forkjøpsrett
Nå går veien videre for Ulrikke. Hun er på flyttefot fra Ås og inn til Oslo sentrum og Gråbeinskvartalene ved Botanisk Hage. Der fikk hun kjøpt sin andre Usbl-leilighet på forkjøpsrett. Og fra eiendomsmegleren som stod for salget av leiligheten i Ås fikk hun muntlig betalt for alle arbeidstimer og all kreativitet.
– I blokka vår er alle leilighetene akkurat like store, og har lik løsning. Men megleren sa at dette var den absolutt fineste leiligheten han hadde sett. Da ble jeg veldig glad, innrømmer Ulrikke.