Slik får du oversikt over dine energikostnader
Energikostnader er en stor utgiftspost for både privatpersoner, borettslag og sameier. Vinteren nærmer seg og det er da vi bruker mest energi, samtidig som energiprisene er høyest på denne tiden.
I tillegg til strøm bruker vi også fjernvarme, ved, gass, pellets, olje og varmepumper til oppvarming.
Det kan være god økonomi i å ha en oversikt over ditt eget forbruk og hvor mye energien koster for de ulike energivarene du bruker. Hvis du har denne oversikten, så er du bedre rustet til å vurdere om du kan endre egne forbruksvaner og om det bør gjøres tiltak på bygningen eller energisystemene. Du kan da også vurdere hva slags energi du bør bruke til oppvarming. Bør du legge mer ved i ovnen eller skru på panelovnen?
Noen enkle tiltak som kan gjøres for å redusere energiforbruket er:
- Skru av lys og sett ned temperaturen i rom som ikke er i bruk, men husk på frostfaren spesielt for vannførende produkter.
- Kle deg litt varmere og senk innetemperaturen noen grader.
- Rens ventilasjonsanlegget, skift filter og sjekk funksjon på varmegjenvinner (om du har et slikt anlegg)
- Ta kortere dusjer og vær bevisst på å begrense varmtvannsforbruket.
- Fornye alle tettelister på dører og vinduer.
- Påse at alle rør for varme og varmtvann er isolerte og utbedre ev. lekkasjer.
Mer omfattende grep for å redusere energikostnadene kan være:
- Bytte vinduer og dører eller tilleggsisolere vegger og tak.
- Bygge om ventilasjonsanlegget.
- Forbedre innstillinger, innregulering og styring av ventilasjon-, kjøle-, varme- og varmtvannssystemer.
- Endre oppvarmingsløsninger ved for eksempel å installere varmepumper.
Nyttige tips fra Klimaetaten
Støtte til energikartlegging for borettslag og sameier
Enova har en god støtteordning som dekker 55 % av kostnadene for å utarbeide en helhetlig energikartlegging av boligselskaper. I en slik kartlegging redegjøres det for hvilket energiforbruk og tilstand man har på bygning og tekniske anlegg i dag. Det beskrives hvilke energitiltak som er aktuelle å gjennomføre med forventede energibesparelser og lønnsomhetsvurderinger.
Usbl Prosjekt utarbeider energikartlegginger som er tilpasset det enkelte boligselskap. Dette er en god start for å få en oversikt over egen situasjon og hvilke tiltak som kan gjøres.
Hvis det blir aktuelt å gjennomføre større energiprosjekter, så har Usbl Prosjekt god kompetanse til å lede slike prosjekter hele veien fra søknad om investeringsstøtte, til innhenting av tilbud og prosjektledelse frem til ferdig overlevert prosjekt.
Trenger du hjelp til å vurdere om dere skal gjennomføre en energikartlegging kan du ta kontakt med oss i Usbl Prosjekt. Vi gir råd og veiledning, og vi kjenner de støtteordningene som per nå finnes for energirelaterte tiltak.